Grand Prix van Nederland valt in de prijzen op F1-gala

32-sunday-zandvoort-2023

De Grand Prix van Nederland is tijdens een Formule 1-gala in Londen in de prijzen gevallen. De organisatie van de Grand Prix die in Zandvoort wordt verreden, sleepte twee prijzen in de wacht: 'Promotor van het Jaar' en de duurzaamheidsprijs.

Tijdens een F1-gala in Londen, die woensdagavond plaatsvond, is de organisatie van de Dutch Grand Prix in de prijzen gevallen. De Nederlandse afvaardiging, die bestond uit circuitdirecteur Robert van Overdijk, circuiteigenaar Bernhard van Oranje en Imre van Leeuwen van SportVibes, ging er namelijk met twee prijzen vandoor. Als eerste ontving Robert van Overdijk uit handen van F1-baas Stefano Domenicali de bokaal voor 'Promotor van het Jaar' en daarna ging de organisatie van de GP die in Zandvoort wordt verreden ook nog met de duurzaamheidsprijs aan de haal. 

Duurzaamheidsprijs opsteker voor de Dutch Grand Prix

De Grand Prix van Nederland staat sinds 2021 weer op de kalender en sindsdien heeft de organisatie veel lof gekregen vanwege de sfeer, maar ook wegens de bereikbaarheid van het circuit per fiets en openbaar vervoer. Aan de andere kant is er ook veel te doen geweest om de duurzaamheid van de racebaan. Hierdoor werd het circuit ook meerdere keren voor de rechter gesleept. En ook woensdag was er weer veel te doen om de duurzaamheid van het circuit, toen er bekendgemaakt werd dat de provincie Noord-Holland het circuit extra maatregelen heeft opgelegd om de natuur verder te beschermen. 

Vorig jaar bepaalde de Raad van State dat de natuurvergunning voor Circuit Zandvoort eigenlijk niet nodig was, maar de rechter hield de vergunning toch in stand. Daaruit blijkt dat Zandvoort niet meer dan 6.1224 kilo stikstof per jaar mag uitstoten. Maar de hoogste rechter vond dat er twijfels konden ontstaan over die uitstoot, want het circuit zou een beroep kunnen doen op oudere vergunningen, die veel ruimer waren. Daarom trekt de provincie de teugels nu aan, en moet het circuit een jaarlijkse rapportage over de uitstoot uitbrengen en wordt iedere drie jaar de vergunning tegen het licht gehouden. 

Na deze tegenslagen is het winnen van de duurzaamheidsprijs een enorme opsteker voor het circuit. Daarnaast is het winnen van deze prijs sowieso een hele grote eer, aangezien de Formule 1 de komende jaren steeds verder wil verduurzamen. In 2030 moet de koningsklasse van de autosport klimaatneutraal zijn.

Contractverlenging?

Er bestaat nog veel onzekerheid over de toekomst van de GP van Nederland. Het Formule 1-circus komt sowieso in 2024 en 2025 naar Zandvoort, want de Dutch Grand Prix heeft nog een contract tot en met 2025. Het zou kunnen dat de Dutch Grand Prix in een roulatiesysteem terechtkomt met andere circuits, maar de race kan ook helemaal van de kalender verdwijnen.

In 2024 wordt de GP van Nederland op 25 augustus verreden. Hiermee is de race op Zandvoort, net als in 2023, de eerste GP na de zomerstop.

 

Lees ook: Alpine onthult overwegend zwarte 2024-bolide

Lees ook: F1-commissie komt met wijzigingen voor het sprint format in 2024

Lees ook: Stake F1 Team onthult nieuwe bolide

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden