Grote veranderingen in format F1-weekend

door Jacobine van den Berg
Header liveblog 1 Bahrein

De grand prix-weekenden gaan er in 2022 anders uit zien. Grand Prix Radio zet voor je op een rijtje wat er allemaal gaat veranderen.

De Formule 1 werkte voorheen met vierdaagse schema's (van donderdag tot en met zondag), met uitzondering van de vijf dagen voor de Grand Prix van Monaco. De donderdag was bestemd voor de media en de actie op het circuit begon op vrijdag. Vanaf dit jaar hebben alle grands prix, waaronder ook de race in Monte Carlo, een driedaags schema. Dat betekent dat er geen mogelijkheid meer is voor pitstraat-wandelingen voor de fans.

Barcelona - Pitlane

Weekend begint op vrijdag

De grand prix-weekenden zullen vanaf dit seizoen op vrijdagochtend beginnen. De media-momenten zullen rond het middaguur plaatsvinden. De tijden kunnen per evenement wat verschillen. Hierna vinden er twee vrije trainingen plaats, welke beide 90 minuten zullen duren. De sessies hebben een pauze van minimaal twee uur tussen de eerste en de tweede training.

De kwalificatie volgt het bekende format, dus Q1 duurt 18 minuten waarin de traagste vijf bolides afvallen, gevolgd door een Q2-sessie van 15 minuten die zeven minuten na het einde van Q1 zal beginnen. De laatste tien auto's gaan dan door naar een Q3, welke 12 minuten zal duren. De race op zondag begint niet later dan vier uur voor de officiële zonsondergang, dus meestal om 15.00 uur.

Lees ook: Functie Michael Masi binnen organisatie FIA aangepast

Lees ook: Formule 1-circuit Miami krijgt steeds meer vorm

Lees ook: Terugkeer Hamilton zou afhangen van resultaten FIA-onderzoek

door Jacobine van den Berg

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden