Helmut Marko over Alpine-incident: "Schorsen kan niet"

door Olav Veenhof
Marko Monaco

Alpine-teambaas Bruno Famin dreigde met strenge maatregelen een einde te maken aan de onderlinge clashes tussen Pierre Gasly en Esteban Ocon. De laatstgenoemde crasht vaak met zijn teamgenoot, maar schorsen is lastig volgens ervaringsdeskundige Helmut Marko.

De botsing tussen Sergio Pérez en Kevin Magnussen in de openingsronde van de Grand Prix van Monaco kreeg veel aandacht, maar een andere aanvaring was misschien nog wel opvallender. Esteban Ocon probeerde zijn teamgenoot Pierre Gasly in bocht 8 in te halen, maar deze poging mislukte compleet. Met weinig ruimte probeerde Ocon aan de binnenkant er voorbij te gaan, waardoor hij tegen Gasly’s Alpine botste en zelf even de lucht in vloog. Dit resulteerde erin dat Ocon de race moest verlaten, terwijl Gasly met aanzienlijke schade verder moest rijden.

Harde maatregelen

Na de race haalde Alpine-teambaas Bruno Famin hard uit naar Ocon, die hij als de duidelijke schuldige aanwees. "Dit zijn echt trieste incidenten, precies wat we niet willen zien. De actie van Esteban was compleet overdreven. Er komen consequenties. We gaan ingrijpende maatregelen nemen", zei de Fransman. Een interne schorsing waarbij Ocon een race wordt vervangen, werd aanvankelijk zelfs genoemd.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Esteban Ocon (@estebanocon)

Marko geeft bijval

Famin krijgt bijval uit onverwachte hoek. Red Bull-adviseur Helmut Marko heeft dit soort situaties eerder meegemaakt. In 2010 botsten Sebastian Vettel en Mark Webber tijdens hun strijd om de winst in Turkije, en in 2018 raakten Max Verstappen en Daniel Ricciardo elkaar in de Grand Prix van Azerbeidzjan. "We hebben toen de coureurs direct aangesproken en duidelijk gemaakt dat botsingen tussen teamgenoten echt niet kunnen", schrijft Marko in zijn column voor Speedweek.com. "Ricciardo vertrok aan het eind van het seizoen en daarna hadden we geen problemen meer met Webber: Ze begrepen namelijk dat dit niet kon."

Lastige situatie

Volgens Marko zit Alpine sowieso in een lastige situatie. "Het is moeilijk om in zo'n geval maatregelen te nemen, omdat je opzet moet kunnen bewijzen. Dat is hier niet het geval", zegt de Oostenrijker. "De coureur kan dan zeggen dat hij het verkeerd heeft ingeschat, waardoor het geen opzet meer is. Het probleem bij Alpine is echter dat dit niet de eerste keer is, en ik denk dat dat het nog lastiger maakt."

 

Lees ook: F1 wil grotere verschillen tussen livery's in 2025

Lees ook: Fout van Ocon in Monaco kan het einde betekenen

Lees ook: F1-coureurs eisen verandering na 'saaiste race ooit'

 

 

 

 

door Olav Veenhof

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden