Helmut Marko verklaart verschil Verstappen en Pérez

Marko, Verstappen en Pérez GP Amerika

Met de grote verschillen in het kampioenschap is het wel duidelijk dat Max Verstappen bepaalde capaciteiten heeft die Sergio Pérez mist. Maar waar liggen die grote verschillen precies aan? Helmut Marko heeft duidelijk voor ogen waar de verschillen tussen de teamgenoten bij Red Bull Racing vandaan komen.

Max Verstappen stak dit jaar met kop en schouders boven het rijdersklassement uit. De ene na de andere race trok hij naar zich toe. Maar buiten deze individuele dominantie, bleek Red Bull afgelopen seizoen het beste team op de grid. Toch is het verschil tussen de teamgenoten nog erg groot. Volgens Helmut Marko zit het verschil in het managen van de banden. Een aspect waar Verstappen heel goed in is, maar wat Pérez maar niet onder de knie lijkt te krijgen. 

Snelle slijtage

Allereerst geeft Marko aan dat er met zo'n ruime overwinning van beide kampioenschappen weinig te klagen valt. Maar als je dan toch kijkt naar de twee coureurs van zijn team, valt er wel iets op. Verstappen kan uitstekend met de degradatie van de banden omgaan, iets waar Pérez duidelijk wat meer moeite mee heeft. En ook in de slotrace van afgelopen seizoen komt dit naar voren. Marko geeft aan dat Pérez op de eerste stint te hard heeft gepusht, waardoor hij eerder dan gewenst naar een nieuwe set banden moest. "We werden niet tot die vroege stop gedwongen door Ferrari. Nee, wij werden tot die vroege stop gedwongen door de bandenslijtage van Pérez zelf", verklaart hij tegenover Motorsport.com

Marko Horner Pérez

Foto: Red Bull Content Pool (Mark Thompson / Getty Images)

Max is onverslaanbaar

Verstappen weet echter buitengewoon goed om te gaan met zijn banden en de strategie die daarbij wordt besloten. Marko is dan ook erg onder de indruk van de manier waarop Verstappen met zijn banden omgaat: "Max is gaandeweg een bandenfluisteraar geworden. We geven hem een bepaald plan mee en hij voert dat optimaal uit." En met de laatste race van het seizoen wordt het punt van Marko alsmaar duidelijker: "In Abu Dhabi waren we bij Max bijvoorbeeld al van een éénstopper uitgegaan. Uit dezelfde overwegingen waren we met Pérez voor een tweestopper gegaan, al kwam die eerste stop van hem alsnog eerder dan dat we verwacht hadden."

Lees ook: F1 aan Tafel: 'Bye bye Binotto'

Lees ook: Ross Brawn kondigt pensioen aan

Lees ook: Norris baalt van MCL36 en hoopt op beterschap in 2023

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden