Hero or Zero: Grand Prix van Azerbeidzjan: De race

Fernando Alonso auto zaterdag Baku 2023

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Hero or Zero zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering de race voor de Grand Prix van Azerbeidzjan, met onder andere een heersende Sergio Pérez en de zoveelste dramadag van Nyck de Vries.

Hero

Sergio Pérez

De man van de dag in Bakoe is Sergio Pérez. De hele race was de Mexicaan het snelst van allemaal, ook in het begin achter Max Verstappen kon hij het makkelijk bijbenen. Eigenlijk was er geen moment waarop de zege echt in gevaar kwam na de safety car. Met de zege completeerde Pérez zijn topweekend in Azerbeidzjan, want ook de sprint ging naar hem. Mister stratencircuit doet zijn naam weer eer aan. Ook is het kampioenschap hier wel weer open, want met nog maar zes puntjes achter op Verstappen kan ook Pérez een serieuze gooi naar de titel doen.

Fernando Alonso

Een graag geziene gast in het rubriekje, maar Fernando Alonso liet wel zien dat het vandaag weer terecht was. Vanaf plek zes reed de Spanjaard gestaag naar plek vier en de acties die hij daarbij maakte waren echt van hoge schoonheid. Nu Alonso weer een auto onder zich heeft waarbij er wat te halen valt, laat hij weer zien dat het racen hem niet verleerd is. Het was geen podium, maar toch is plek vier prima in het rijtje van knappe resultaten dit seizone. 

Zero

Nyck de Vries

De gifbeker, die moet dit seizoen voor Nyck de Vries he-le-maal leeg. Ook tijdens de race in Bakoe ging de Nederlander lelijk in de fout en vergooide zo de kans op revanche voor de eerdere dramatische resultaten. We zien de uit Friesland afkomstige coureur net iets te vaak vroeger voor de camera's staan dan hem lief is. Er moet een knop om bij De Vries, want achter hem staan Daniel Ricciardo en Liam Lawson vast te trappelen. En we weten van Helmut Marko dat de keuze om iemand eruit te wippen net zo snel gemaakt is als iemand aan te nemen.

Alfa Romeo

Het is bij Alfa Romeo een rommeltje geweest op het Baku City Circuit. Guanyu Zhou en Valtteri Bottas konden niet eens de punten ruiken, laat staan halen. Zhou viel ook nog eens uit met een versnellingsbak probleem, Bottas ging in ronde één naar achter om daar niet meer vandaan te komen. Het is dat Williams en AlphaTauri het nog minder voor elkaar hebben, want mocht het Zwitserse team zo doorgaan lonkt de laatste plaats in het constructeurskampioenschap.

Lees ook: Lando Norris: Het blijft een uitdaging

Lees ook: Mercedes verlaat teleurgesteld Bakoe

Lees ook: Tsunoda euforisch, De Vries boos op zichzelf na Azerbeidzjan

 

 

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden