Hero or Zero: Grand Prix van Azerbeidzjan: VT1 en de kwalificatie

door Tim Koenders
Pierre Gasly Alpine Abu Dhabi test

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Hero or Zero zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering VT1 en de kwalificatie voor de Grand Prix van Azerbeidzjan, met onder andere McLaren en de slechte dag van Pierre Gasly.

Hero

McLaren

Na een slechte start van het seizoen heeft het team van McLaren in Bakoe een positief resultaat behaald. Tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Azerbeidzjan wisten beide coureurs van McLaren in het laatste deel te komen. Lando Norris mag de Grand Prix als zevende aanvangen, Oscar Piastri als tiende.

Yuki Tsunoda

Net als McLaren is ook AlphaTauri met een valse start begonnen aan het Formule 1 seizoen. De auto had tijdens de eerste drie weekenden nog niet de snelheid. In Bakoe ziet het er een stuk beter uit voor het Italiaanse team. Nyck de Vries kon niet profiteren van de snellere auto, Yuki Tsunoda deed dit wel. De Japanner mag de Grand Prix van Azerbeidzjan als achtste aanvangen.

Charles Leclerc

Tijdens de kwalificatie op een stratencircuit hoort de polesitter uiteraard altijd in dit lijstje te staan. Charles Leclerc was de snelste tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Azerbeidzjan. Na de eerste ronde in Q3 hadden Verstappen en Leclerc exact dezelfde tijd. De Monegask wist zich te verbeteren en start zondag vanaf de beste positie.

Zero

Nyck de Vries

Tijdens een weekend met slechts één vrije training is het van belang uit de startblokken te schieten. Nyck de Vries liet tijdens de vrije training zien dat het met de snelheid van de AlphaTauri wel goed zat. De Nederlander leek zich op te maken voor een kansrijke kwalificatie. In zijn eerste ronde blokkeerde De Vries in de derde bocht. De Vries belandde in de muur en moet de Grand Prix van Azerbeidzjan als laatste aanvangen.

Pierre Gasly

Voor Pierre Gasly was het een dag om snel te vergeten. Tijdens de enige vrije training van het weekend kwam hij niet verder dan zeven ronden doordat zijn auto in brand vloog. De mensen in de pit box hebben hard gewerkt om de auto op tijd klaar te krijgen voor de kwalificatie. De Fransman bedankte het team voor het verzette werk, niet veel later reed hij veel schade in bocht drie. Ze kunnen bij Alpine wederom sleutelen aan de auto.

Lees ook: F1 aan Tafel: GP Monaco onzeker

Lees ook: Ocon optimistisch over ontwikkeling Alpine

Lees ook: Nepinterview met Schumacher leidt tot massale ophef

door Tim Koenders

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden