Hero or Zero: VT1 & VT2 GP Singapore

singapore 2022

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Hero or Zero zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering de eerste twee vrije trainingen van de Grand Prix van Singapore, met onder andere de moeilijke dag van de Red Bull-teams, best-of-the-rest Alpine en Ferrari.

Hero

Ferrari
De vrijdag in Singapore verliep voor Ferrari wisselvallig. Charles Leclerc reed bijvoorbeeld slechts 14 rondjes in de tweede sessie. Desondanks waren de Ferrari-coureurs het snelste aan het eind van de dag. De tweede vrije training is het meest representatief voor de kwalificatie en race en een 1-2 zegt daarom veel (goede) dingen over de snelheid voor de sessie's die er toe doen. Een gat van drie tienden naar Mercedes en Red Bull zal hen dan ook positief stemmen richting de rest van het weekend. 

ferrari singapore leclerc 2022
Onder toeziend oog van Leclerc oefent zijn team een pitstop in Singapore. Foto: Scuderia Ferrari Press Office

Alpine
Het Franse team was na Ferrari, Red Bull en Mercedes het snelste team op de vrijdag. Daarmee zijn ze best-of-the-rest en dat is cruciaal om hun huidige vierde plaats in het constructeurskampioenschap vast te houden. Slechts 18 punten staat het team voor op naaste concurrent McLaren, dat met flink aangepaste sidepods naar Singapore is gekomen. Overigens heeft Alpine ook niet stilgezeten: er wordt veel verwacht van een nieuwe vloer die vanaf dit weekend onder de auto's van Alonso en Ocon ligt. Afgaande van de eerste twee sessies, lijkt die aangepaste vloer te werken.

 

Zero

Red Bull
Hoewel Max Verstappen in het eerste half uur van de eerste vrije training seconden sneller was dan zijn concurrentie, had hij een zeer bescheiden tweede training. De regerend wereldkampioen reed slechts 8 ronden in de cruciale avondsessie. De tweede training is namelijk de enige oefensessie waarin coureurs onder dezelfde omstandigheden rijden als in de kwalificatie en de race. Ook Sergio Pérez kwam niet aan bod: de Mexicaan wist slechts 5 rondjes meer af te leggen dan zijn teammaat. Werk aan de winkel, wil Verstappen dit weekend al zijn wereldtitel prolongeren.

verstappen red bull singapore 2022 clive rose getty images
Foto: Red Bull Content Pool (Clive Rose/Getty Images)

AlphaTauri
Ook dat andere Red Bull-team had geen lekkere vrijdag. Yuki Tsunoda had problemen met de brandstofpomp en kwam in slechts elf ronden niet verder dan de 17e tijd. Pierre Gasly deed het iets beter en kon 22 ronden maken, maar met een veertiende tijd kan de Fransman voorlopig slechts dromen van punten. Als hij tenminste al een goede nachtrust weet te pakken, want zijn auto vatte spontaan vlam toen hij de pitbox in werd geduwd. Het brandje was snel geblust en Gasly reed daarna zelfs nog rondes, maar het is allesbehalve een goede start voor het team uit Faenza.

 

Lees ook: Sainz snelste in VT2, Verstappen vierde

Lees ook: Norris over Singapore: Eén van de mooiste circuits

Lees ook: Zo wordt Verstappen wereldkampioen in Singapore

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden