Hoe zat het ook alweer met de F1 sprintrace?

3639737

De Grand Prix van Emilia-Romagna staat voor de deur en dat betekent ook dat de allereerste sprintrace gereden gaat worden. Het format werd vorig seizoen geïntroduceerd maar is voor 2022 verbeterd. Grand Prix Radio frist nog even je geheugen op voor de start van de sprintrace.

Net als vorig jaar is er een kwalificatie voor de startopstelling voor de sprintrace. De resultaten van de sprintrace bepalen op hun beurt de startopstelling voor de race op zondag. De coureurs hebben twee vrije trainingen. De eerste vrije training wordt verreden op de vrijdagochtend en de tweede vrije training wordt verreden op de zaterdagochtend voor de sprintrace. De raceafstand voor de sprintrace in Imola is 100 km wat gelijk is aan 25/30 minuten, 21 rondes. 

Veranderingen voor 2022

Er zijn een paar veranderingen voor de sprintrace in 2022. Vorig seizoen kregen alleen de top drie-rijders extra punten en was de sprintrace meer belangrijk voor de rest van het veld voor hun plaats in de startopstelling voor de race. Dit seizoen is dat veranderd en krijgen de top acht-coureurs punten. De coureur die de sprintrace wint krijgt acht punten, de daaropvolgende coureurs krijgen aflopend punten en dus krijgt de coureur die als achtste eindigt één punt. 

De pole position-award gaat naar de coureur die op vrijdag in de kwalificatie pole position pakt voor de sprintrace. Voorheen kreeg de coureur die de sprintrace won de titel en de award, maar dat is dit jaar veranderd. Waarschijnlijk vanwege de verwarrende titels die werden gegeven aan zowel de pole position voor de sprintrace als de race. Als laatste wordt de sprintrace maar op drie locaties verreden. De andere twee races vinden plaats in Oostenrijk en Brazilië. 

Sprintrace Brazilië na de start 2021
Foto: Red Bull Content Pool (Mark Thompson/Getty Images)

Vorige sprintraces

De vorige sprintraces werden verreden in Groot-Brittannië, Italië en Brazilië en zorgden voor veel spektakel op de zaterdag. Max Verstappen won in Groot-Brittannië voor Lewis Hamilton en Valtteri Bottas. Die pole position-start ging snel verloren nadat hij door Hamilton werd aangetikt en van de baan crashte. Valtteri Bottas won zowel de sprintrace in Italië als in Brazilië. In Italië kreeg Verstappen de eerste plaats vanwege Bottas' gridstraf voor een motorwissel. Daniel Ricciardo pakte verrassend genoeg de derde plaats in de sprintrace en won op spectaculaire wijze de Grand Prix van Italië de volgende dag.

Lewis Hamilton werd gediskwalificeerd voor de kwalificatie in Brazilië maar reed een mega inhaalrace tijdens de sprint. Van laatste naar P5 op de grid, maar werd voor de race teruggezet naar P10 na een gridstraf voor het vervangen van een motoronderdeel. Hamilton won uiteindelijk de race op zondag waar zijn inhaalrace tijdens de sprintrace een groot gedeelte goedmaakte voor de Brit. 

De sprintrace voor de Grand Prix van Emilia-Romagna vindt plaats op zaterdag 23 april om 16.30 uur Nederlandse tijd. Het commentaar van Olav Mol en Jack Plooij voor de sprintrace is live te beluisteren op Grand Prix Radio. Ook houden we je via de website op de hoogte van het laatste nieuws.

Lees ook: Carlos Sainz tot 2024 bij Ferrari

Lees ook: Sebastian Vettel: Imola wordt heel speciaal

Lees ook: Tijdschema Grand Prix van Emilia-Romagna

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden