In 2023 DRS-experiment tijdens sprintraces

door Gijs Leuvenink
drs

De Formule 1 gaat in 2023 experimenteren met nieuwe regels omtrent het gebruik van DRS. In de sprintraces mogen de coureurs één ronde eerder het systeem inzetten om zo meer in te halen.

In de huidige set regels mag er na twee ronden na de start, herstart of safety car-periode gebruik gemaakt worden van het open zetten van de achtervleugel. In 2023 gaat er dus tijdens de zes sprintraces geëxperimenteerd worden met de regel dat na één ronde al gebruik gemaakt kan worden van de DRS.

Meer inhalen

De beleidsbepalers van de Formule 1, de F1 Commissie, hebben dit bedacht om zo het aantal inhaalacties te doen vergroten. Coureurs kunnen bij een achterstand van minder dan een seconde gebruik maken van het systeem. Het DRS-systeem zorgt ervoor dat de wagens minder luchtweerstand hebben en zodoende kunnen zij hogere snelheden behalen.

Guanyu Zhou Australian Grand Prix - Sunday

2024

Mocht het blijken dat deze verandering in de regels tot meer inhaalacties gaat leiden, dan kan de F1 Commissie besluiten dat het voor 2024 ook in de hoofdraces de regel gaat worden. Wel hoopt de Formule 1 om op langere termijn het systeem af te kunnen schaffen. Het kunstmatig inhalen is een doorn in het oog van de organisatie. Zij zien liever 'natuurlijkere' manieren van inhalen.

Lees ook: Max Verstappen eerste in tweede sessie in Abu Dhabi

Lees ook: Hero or Zero: VT1 & VT2 Grand Prix van Abu Dhabi

Lees ook: Lewis Hamilton: Ik hou nog steeds van de sport

door Gijs Leuvenink

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden