Jamie Chadwick wint eerste W-series race in Miami, Visser vierde

07 mei 2022 door Jacobine van den Berg
Chadwick W series

Jamie Chadwick heeft de eerste race van het nieuwe W Series-seizoen in Miami gewonnen. De regerend kampioene bleef in een chaotische slotfase voor Marta Garcia en Jessica Hawkins. Beitske Visser startte vanaf P12 en eindigde op de vierde plek. Emely de Heus debuteerde met een twaalfde stek.

Bij de start van de 30 minuten durende openingsrace van het nieuwe W Series-seizoen kon Marti niet lang haar pole position vasthouden. De Spaanse coureur kwam, net als Belen Garcia en Alice Powell, slecht weg en viel terug tot ver achterin het veld. Chadwick profiteerde hiervan en pakte te leiding, voor Emma Kimilainen, Fabienne Wohlwend, Marta Garcia en Hawkins. Visser wist te profiteren van de chaotische start en wist het tot de zevende positie te schoppen en lang kon verdedigen. Nadat Powell met veel moeite op gang was gekomen, schreef ze haar bolide af in bocht 8. Daarmee veroorzaakte ze een safety car, die uiteindelijk resulteerde in een code rood vanwege het feit dat reparaties aan de baanafzetting langer duurde dan gehoopt.

Chaotisch slot

Na een safety car-situatie van ruim tien minuten kwamen de zeventien overgebleven coureurs terug op de baan en met nog 15 minuten te gaan verliet de safety car het veld. Chadwick en Kimilainen wisten meteen aan te vallen richting Wohlwend, die onder druk van teamgenote Garcia kwam te staan en in bocht 11 werd ingehaald. Drie ronden later barstte het spektakel echt los: Wohlwend raakte bij het uitkomen van bocht 17 de muur en zag onder meer Hawkins en Visser aan haar voorbij gaan. Bij het ingaan van de negende ronde ging het verdedigen door, wat in bocht 5 leidde tot een botsing tussen Wohlwend en Abbie Eaton. Op dat moment nam Kimilainen in bocht 11 met veel risico de leiding over van Chadwick. Een belangrijke actie, want enkele seconden later kwam de safety car weer de baan op.

Één ronde op volle snelheid

Na het beëindigen van de safety car-situatie die weer lang duurde werd er nog één ronde op volle snelheid gereden. De leidende Kimilainen kwam meteen onder druk te staan en maakte in bocht 1 een misser, waar Chadwick en Garcia van konden profiteren. Chadwick kwam in het restant van de slotronde niet meer onder druk te staan en pakte zo de eerste zege van dit W Series-seizoen.

Garcia kwam na een botsing met Kimilainen als tweede over de finish, voor Hawkins en Visser op de vierde stek. Abbi Pulling werd vijfde, voor Bruna Tomaselli, de beste debutante Chloe Chambers, Marti, Belen Garcia en Sarah Moore op de tiende stek. Emely de Heus eindigde bij haar debuut op de twaalfde positie, terwijl Kimilainen door de botsing met Garcia terugviel naar de vijftiende positie.

Zondag komen de dames in de W Series opnieuw in actie op het Miami International Autodrome. De tweede race begint om 16.35 uur Nederlandse tijd.

Lees ook: Sergio Pérez: Teleurgesteld in circuit Miami

Lees ook: George Russell: Mercedes verrast door snelle vrijdag

Lees ook: Hero or Zero: Grand Prix van Miami: VT1 EN VT2

07 mei 2022 door Jacobine van den Berg

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen