Marquez bevestigt status van ‘King of the Sachsenring’

180714_DUI_QP_Marquez

Je kunt van hem vinden wat je wilt, maar het is simpelweg niet te ontkennen dat Marc Marquez over bijzondere talenten beschikt. Eén daarvan is het rijden van een perfecte kwalificatie. Marquez bevestigde zijn status van ‘King of the Sachsenring’ door in de kwalificatie voor de Duitse MotoGP voor het negende jaar op een rij de poleposition op te eisen. Daar had hij deze keer wel een nieuw baanrecord voor nodig: 1.20,270. Met die tijd was de Honda-coureur de Ducati’s van Danilo Petrucci en Jorge Lorenzo net een fractie (0,025) te snel af.

Het is al de 48ste poleposition voor Marquez in 99 MotoGP’s, de 76ste in zijn Grand Prix-carrière. Maar hij moest er wel vol voor aan de bak en het Repsol Honda Team bedacht daarvoor een strategie van drie runs van twee ronden. De eerste run leverde de derde plaats op (achter Maverick Viñales en Jorge Lorenzo), de tweede run bracht een verbetering naar plaats 2 (achter Petrucci) en in de laatste run trok de regerend wereldkampioen alles uit de kast om Petrucci zijn eerste poleposition te ontnemen.

Twee Ducati’s op eerste rij

180714_DUI_QP_Petrucci
Danilo Petrucci. Foto: MotoGP.com

Dat vond de Italiaan niet leuk, maar hij kon er wel mee leven. “Ik had mijn tijd te danken aan de slipstream van Jorge Lorenzo. Sinds de tweede vrije training sta ik al op de tweede plaats. Tegen Marc in ‘hammer mode’ kan ik niet op. De tweede plaats is heel mooi, maar het zal de race er niet gemakkelijker op maken. De achterband slijt snel hier, ook door de hoge temperaturen, en mijn gewicht (Petrucci is een van de zwaarste coureurs, NK) zal dat alleen maar erger maken.”

Het zal vooral aan Jorge Lorenzo zijn om Marquez van zijn negende overwinning op de Sachsenring af te houden. Lorenzo heeft een goede start in huis, maar won nog nooit op het circuit, waar dit jaar voorlopig voor het laatst de Duitse MotoGP wordt gehouden. “In mijn laatste run maakte ik een foutje in de laatste bocht: ik ging iets te laat op het gas, waardoor ik een tiende verloor. Op dit smalle circuit met krappe bochten is de eerste rij van cruciaal belang. Maar Ducati is hier nog nooit zo sterk geweest als dit jaar en dat is goed nieuws.”

Rossi laatste niet-Hondawinnaar

180714_DUI_QP_Rossi-e1531575451849
Valentino Rossi. Foto: MotoGP.com

Ook Marquez maakte in zijn laatste run twee foutjes, maar die kon hij wel rechtzetten. “Hoewel ik niet had verwacht dat het genoeg zou zijn om de poleposition te pakken. Ik ben er echt super blij mee. De strategie van het team werkte perfect. Ik kon de sessie goed opbouwen. Met een harde compound voorband de laatste run in gaan was een risico, maar op die band voelde ik me het beste. En het bleek de juiste keuze.”

Vanaf de tweede rij starten Maverick Viñales, Andrea Dovizioso (die via Q1 naar de finale kwalificatie moest) en Valentino Rossi, de laatste niet-Hondarijder die de MotoGP-race op de Sachsenring won. Dat was lang geleden in 2009. Sindsdien waren het drie keer Dani Pedrosa, die nu vanaf de tiende plaats start, en vijf keer Marc Marquez.

Pole in Moto3 voor Martin, Pasini in Moto2

Jorge Martin op poleposition in de Moto3 is al bijna geen nieuws meer. Het is al de zesde keer in de negen gelegenheden dit er dit seizoen zijn geweest. Dat leverde tot nu toe vier overwinningen op. Marcos Ramirez nestelde zich voor het eerst op de eerste rij. Enea Bastianini begint vanaf de derde plaats aan de Moto3-race om 11.00 uur zondagochtend.

In de Moto2 staan drie protegés van Valentino Rossi op de eerste rijd: Mattia Pasini die de snelste tijd noteerde, voor Rossi's halfbroer Luca Marini en diens maatje Pecco Bagnaia. Bo Bendsneyder gaat om 12.20 uur vanaf plaats 21 van start.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen