170826_GB_Marquez

Als eerste motorcoureur ooit deed Marc Marquez minder dan 2 minuten over een rondje op het legendarische circuit van Silverstone. Het was een ronde op haren en snaren en de wereldkampioen moest alle zeilen bijzetten om zijn Honda op het hobbelige asfalt te houden, maar dat leverde wel een verbluffende tijd van 1.59,941 op.

In de paar minuten die Marquez in de pitbox was om andere banden te laten steken, zag hij op het tv-scherm een herhaling van momenten dat hij zijn machine nauwelijks nog onder controle had. “Ik zei tegen het team: ‘Zet alsjeblieft die tv uit, want ik kan het niet aanzien’. Ik wilde niet met dat beeld, van mezelf in gevecht met de machine, in mijn hoofd weer opstappen om aan mijn vliegende ronde te beginnen. Een goed ritme is hier zo belangrijk en die beelden haalden me uit mijn concentratie omdat ik erover na ging denken. Ik wist dat een ronde van onder de twee minuten mogelijk was, dus ik wilde gewoon voluit kunnen pushen. Ik ben blij dat het is gelukt.”

Ook Cal Crutchlow reed met 2.00,106 onder de recordtijd van Marquez uit 2015. “Ik dacht dat ik de poleposition kon pakken”, vertelde Crutchlow, die achter Marquez aan zijn snelste ronde reed, “maar ik kreeg vrij snel in de gaten dat ik blij mocht zijn met de eerste rij. Ik ging iets te hard turn 13 in, waardoor ik verkeerd uitkwam. Dat kostte een paar tienden en dat is teveel met gasten als Marquez op de baan.”

Met zijn derde plaats, gereden op een droge baan met voor Engelse begrippen uitstekend weer, was de Brit nochtans best tevreden. “We zitten er het hele weekend al goed bij. Voor mijn gevoel was de baan gisteren beter, maar dat kan te maken hebben met de regen die we vanochtend vroeg hadden. Typisch Engels: 10 procent kans op regen om 7 uur 's morgens en het kwam met bakken naar beneden. Maar goed, we zijn allemaal sneller dan ooit op Silverstone. De snelheid ligt belachelijk hoog dit jaar. Gisteren was ik de snelste, hopelijk morgen ook. In de race is niets onmogelijk.”

Werk aan de winkel voor Rossi

bel_verstappen-700x467
(c) Red Bull Racing
Valentino Rossi was de enige die echt in de buurt van Marquez kon komen. Het scheelde een haar of hij was nog sneller geweest dan zijn rivaal uit Spanje. Op driekwart van zijn ronde lag de Italiaan op polepositionkoers, maar in de laatste sector voorkwam een spinnend achterwiel dat Rossi de eerste startplaats greep. Het verschil was marginaal: 0,084 – minder dan een tiende.

Met zijn rondetijd en de tweede plaats op het startveld was Rossi tevreden, maar met zijn snelheid voor een hele race niet. “Die is echt nog niet goed genoeg”, waarschuwde Rossi, voor wie de race van morgen zijn driehonderdste in de koningsklasse is. “Ik kom nog tekort om een hele wedstrijd mee te kunnen doen voor de winst. We hebben nog een heleboel werk te verzetten.”

Nu komt dat bij Rossi meestal wel goed, maar de Yamaha heeft dit seizoen al vaker problemen gehad met de slijtage van met name de achterband in de tweede fase van de race. Dat de wedstrijd van de MotoGP pas om 15.30 uur (16.30 uur Nederlandse tijd) begint – in het warmste deel van de dag – zou wel eens een nadeel voor Rossi en zijn teamgenoot Maverick Viñales (vierde op de grid) kunnen zijn. De weersverwachtingen voor morgen zijn goed – zonnig en droog – en dat kan betekenen dat het asfalt warmer is dan de 36 graden dat het in de kwalificatie was.

Foto’s: MotoGP.com

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden