McLaren: "Formule 1 budgetcap brengt competitie en spanning"

door Maikel Schramm
Zak Brown bij McLaren Extreme E 2022

Sinds de invoering van budget cap in de Formule 1 in 2021 zijn er opmerkelijke veranderingen opgetreden om de concurrentie te bevorderen en de kosten te beheersen. Volgens McLaren-CEO Zak Brown heeft deze maatregel het veld meer gelijk gemaakt, wat blijkt uit de dreiging om in de kwalificatie door achterblijvers te worden uitgeschakeld. Dit heeft teams, zelfs die onderaan stonden, competitiever gemaakt en dit heeft bijgedragen aan een spannender raceseizoen volgens Zak Brown en McLaren.

Impact van budget cap volgens McLaren

Sinds 2021 hebben Formule 1-teams te maken met budget cap om de uitgaven te beheersen en de competitie op lange termijn te waarborgen. McLaren-CEO Zak Brown erkent dat het systeem nog niet perfect is, maar het heeft wel geholpen om het verschil tussen teams te verkleinen. Hij merkt op dat zelfs in deze vroege fase alle teams, ook de traditionele lagere teams, nu een bedreiging vormen om in de kwalificatie uitgeschakeld te worden. "Het is nog niet perfect, maar ik denk niet dat iets dat zo jong is, geen enkele mazen in de wet zou hebben die de FIA sluit," zo laat Brown weten aan F1.com. De limiet heeft het speelveld gelijker gemaakt en de competitie versterkt. Het seizoen 2023 liet een opvallende samenkomst van het veld zien, waarbij de hele grid in Abu Dhabi binnen slechts 0,999 seconden viel. Norris Zak Brown

(Foto: McLaren, CEO Zak Brown met coureur Lando Norris) 

Opmerkelijke prestaties van kleinere teams

De invloed van de budgetlimiet is niet alleen merkbaar in de prestaties van topteams, maar ook in het opduiken van kleinere teams als serieuze concurrenten. Teams zoals Haas, die traditioneel achteraan reden, worden nu beschouwd als een dreiging om zich te mengen in de strijd voor de beste startposities. McLaren is van mening dat deze veranderingen een positief effect hebben op de competitiviteit in de sport en aantonen dat de budgetlimiet daadwerkelijk de beoogde gevolgen heeft gehad, namelijk het verkleinen van de gaten tijdens de kwalificatie veld en het verhogen van het entertainment in de Formule 1.

Lees ook: Daniel Ricciardo over jaar zonder F1: openbaring geweest

Lees ook: Lando Norris: Kampioenschap mogelijk vanaf 2026

Lees ook: Lando Norris verlengt contract met McLaren

 

door Maikel Schramm

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden