Michael Masi vertrekt officieel bij FIA

door Tim Koenders
Masi - header

De FIA is met een statement gekomen dat Michael Masi de organisatie officieel verlaten heeft. Als reden wordt genoemd dat de Australiër dichter bij zijn familie wil wonen maar of dit de daadwerkelijke reden is kun je je afvragen.

Michael Masi werd vlak voor de Grand Prix van Australië van 2019 door het overlijden van Charlie Whiting benoemd tot wedstrijdleider in de Formule 1. De schoenen van Whiting waren niet makkelijk om te vullen aangezien de Brit sinds 1997 de wedstrijdleider was. In het derde jaar als wedstrijdleider kreeg Masi te maken met één van de meest spraakmakende titelstrijden in de Formule 1. Tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi stonden Max Verstappen en Lewis Hamilton gelijk in het kampioenschap. Een safety car in de slotfase van de wedstrijd zou bepalen wie de race ging winnen. Wanneer de safety car niet naar binnen zou gaan zou Hamilton zijn achtste wereldtitel pakken. Kon de safety car wel naar binnen zou Verstappen een grote kans hebben op de zachtste band.

Functie elders

Masi koos ervoor om de auto’s tussen Verstappen en Hamilton voorbij de safety car te laten en dezelfde ronde de race te hervatten. Door nog één ronde te racen kon Verstappen Hamilton inhalen. Het team van Mercedes heeft alles uit de kast gehaald om de keuzes toch nog om te draaien. Ze waren van mening dat Masi zich niet aan het reglement gehouden heeft. Op basis daarvan heeft de FIA een onderzoek gestart, Masi kreeg na afloop van het seizoen volgens de FIA een functie ergens anders binnen de organisatie, dit is naar verluidt nooit het geval geweest.

Lewis Hamilton en Max Verstappen tijdens race Grand Prix Abu Dhabi 2021

Inmiddels enkele maanden later, na het onderzoek, wordt naar buiten gebracht dat Michael Masi vertrekt bij de FIA. In het statement komt naar voren dat Masi teruggaat naar Australië om dichter bij zijn familie te wonen en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Daarnaast bedankt de FIA Masi voor al het werk dat hij heeft gedaan voor de organisatie.

Lees ook: Valtteri Bottas: Ik had op meer gehoopt

Lees ook: Carlos Sainz: We hadden gemakkelijk P2 kunnen halen

Lees ook: McLaren had puntenfinish niet verwacht

door Tim Koenders

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden