Nieuwe reglementen 2023 gunstig voor grote teams

Alpine monteurs

De nieuwe reglementen die per 2023 ingaan zouden wel eens gunstig kunnen uitpakken voor de grote Formule 1-teams. Met name de late aankondiging zal hier een grote rol in spelen.

Sinds de start van het seizoen lijken een aantal teams flink last te hebben van porpoising. De FIA heeft daarom voorstellen gedaan ter verbetering van de veiligheid, waarvan er drie volledig zijn overgenomen door de World Motorsport Council, zo werd dinsdag bekend. Ferrari en Red Bull waren al vanaf het begin tegen veranderingen, terwijl McLaren en Mercedes dit juist aanmoedigden.

Meer capaciteit

Het huidige Formule 1-seizoen is met nog negen races te gaan al ruim over de helft. Veel teams zullen dus al in vergevorderd stadium zijn met hun ontwerpen voor 2023. Volgens technisch directeur van Alpine, Pat Fry, hebben de grote teams meer personeel in huis om hierop te anticiperen. “Wij hebben een veel kleinere aero-afdeling dan de drie topteams en onze directe concurrenten zijn ook vele male groter dan wij zelf”, aldus Fry tegenover Motorsport.com. Volgens Fry hebben enkele teams personeel op andere afdelingen ondergebracht, zodat zij geen rol spelen in het budgetplafond, maar wanneer het nodig is kunnen alsnog eenvoudig ingehuurd worden door het Formule 1-team. “Dat is natuurlijk een enorm voordeel en daarom waren de grote teams er waarschijnlijk bij gebaat dat de nieuwe regels zo laat mogelijk pas bekend werden gemaakt.”

Windtunnel

Volgens Fry hebben alle teams hun concept-bolides voor aankomend seizoen al getest in de windtunnel. Hoeveel werk nu voor niets is geweest zal nog moeten blijken. “Wij hebben zeker al getest in de windtunnel. Nu is het afwachten hoeveel we moeten gaan aanpassen door de wijziging aan de vloer”, aldus Fry.

Lees ook: Sebastian Vettel: Formule 1 moet investeren in duurzaamheid

Lees ook: Nyck de Vries en Renger van der Zande toegevoegd aan autosportmonument Zandvoort

Lees ook: Susie Wolff vertrekt bij Formule E team Venturi

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden