Nyck de Vries en Renger van der Zande toegevoegd aan autosportmonument Zandvoort

door Frederique van Grinsven
Nyck de Vries Rome eprix

Het Nationaal Autosport Monument, naast de ingang van Circuit Zandvoort, heeft er twee nieuwe namen bijgekregen. Nyck de Vries en Renger van der Zande zijn toegevoegd aan de lijst van bekende coureurs als Robert Doornbos, Robin Frijns en Max Verstappen.

De Vries kreeg zijn vermelding in het graniet vanwege zijn titel als Formule 2-kampioen in 2019 en zijn titel vorig jaar in de Formule E. Van der Zande behaalde twee achtereenvolgende overwinningen in de 24 uur van Daytona.

"[Iemand] zei me dat hij een LMPC-auto had in Amerika en in het IMSA-kampioenschap ging racen. Dat sprak me heel erg aan", laat van der Zande, aanwezig bij de onthulling, weten tegenover Motorsport.com. "Zo heb ik de sprong naar de overkant van de grote plas gemaakt, waar ik sindsdien een carrière heb kunnen opbouwen. Daar ben ik absoluut trots op. Maar ik hoop dat het niet mijn laatste grote overwinningen zijn in de autosport. Ik hoop er nog een paar op mijn cv bij te kunnen schrijven."

Renger van der Zande

Eerste namen sinds 2016

De Vries was bij het evenement afwezig. Hij moest afgelopen weekend zijn FE-titel afstaan aan Stoffel Vandoorne tijdens de seizoensfinale in Seoel. Zijn vader, Hendrik Jan de Vries, was er voor hem bij in de plaats.

Het zijn de eerste bijschrijvingen sinds 2016, toen Max Verstappen dezelfde eer mocht ontvangen kort na zijn eerste F1-overwinning in Spanje. Het monument is er om Nederlanse coureurs te eren die op internationaal niveau prestaties hebben geleverd, ook als deze coureurs nog steeds actief zijn. Aanleiding was het dodelijke ongeval van de 24-jarige Marcel Albers tijdens een Formule 3-race in Engeland in 1992. 

Lees ook: Susie Wolff vertrekt bij Formule E team Venturi

Lees ook: Motorreglement 2026 definitief, aangepaste regels vanaf 2023

Lees ook: Lewis Hamilton verlaat Formule 1 niet opgebrand

door Frederique van Grinsven

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden