Officieel goedgekeurd: Andretti mag van de FIA als elfde team aansluiten

door Shakyra van den Heuvel
FIA_Turkey09_418_7

Het hing al een tijdje in de lucht, maar nu is het toch officieel. Het voorstel van Andretti om een team aan de huidige grid toe te voegen is goedgekeurd door de FIA. Vanaf 2026 komt er weer een nieuw regelement voor de motoren in de Formule 1, waardoor het mogelijk is dat er nieuwe leveranciers aangenomen kunnen worden en dus ook een nieuw team. Voor het moment echt zover is dat het team van Andretti daadwerkelijk een nieuw team is, moet eerst de Formule 1 dit voorstel goedkeuren. Hier is er toch meer weerstand dan bij de FIA, dus het is nog even afwachten op een definitief groen licht. 

Het team van Andretti geeft al een lange tijd aan dat zij graag een team in de Formule 1 willen. Daarbij laat de FIA ook al een lange tijd weten dat zij het niet erg zouden vinden als er een extra team zou bij komen vanaf 2026. In het persbericht dat de FIA vandaag online heeft gezet, geven ze aan dat het Andretti-plan als enige goed gekeurd wordt. "Andretti Formula Racing LLC is de enige kandidaat die in alle opzichten heeft voldaan aan de strenge criteria van de FIA", beschreven in het persbericht van de FIA. 

 

FIA is akkoord, nu FOM nog

Nu de FIA akkoord is met het plan, volgt de tweede stap in het proces. Als het volledige plan moet slagen zullen er twee partijen akkoord moeten zijn: FIA en de FOM (Formula One Management). Helaas voor het Andretti-team is de FOM minder enthousiast over het toelaten van een extra team. De voornaamste reden is dat dit heel veel geld gaat kosten. Als een elfde team zou meestrijden om het prijzengeld, zullen er ook teams geld gaan verliezen. De huidige F1-teams hebben geen directe invloed op de beslissing van de FOM, maar hopen wel dat ze op de CEO Stefano Domenicali kunnen rekenen. 

 

Lees ook: Olav Mol: Hij komt in de buurt van rookie Verstappen

Lees ook: Rolf Meter in F1 aan Tafel: F1 moet anders in beeld worden gebracht

Lees ook: Hero or Zero: De Grand Prix van Japan

door Shakyra van den Heuvel

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden