Olav Mol: Het is crisis bij Ferrari

Charles Leclerc_Ferrari_Azerbeidzjan

Olav Mol, commentator bij Grand Prix Radio, blikt zoals elke week terug op de verreden race. Ditmaal vertelt hij na de Grand Prix van Azerbeidzjan over de uitvalbeurten van Ferrari, het momentum van Red Bull en de problemen bij Mercedes.

De Grand Prix van Azerbeidzjan werd gewonnen door Max Verstappen. De vijfentwinsitgste overwinning van de Nederlander was in de straten van Bakoe waar zijn teamgenoot tweede werd. De race werd getekend door vier uitvalbeurten van bolide's die met een Ferrari rijden. Het eigen team van Ferrari had een dubbele DNF. Olav Mol kopt hem in: "Het is crisis bij Ferrari", begint de commentator. "Dat is overduidelijk, dat wordt zweten voor de komende wedstrijden." Mol denk meteen na of Ferrari eventueel kan kijken naar oplossingen om niet weer punten mis te lopen. "Dat wordt kijken of ze nog dingen in de pool hebben zitten zodat de straffen kunnen ontlopen", aldus Mol.

Ferrari_Bakoe_Azerbeidzjan
Foto: Scuderia Ferrari Press Office

Door het puntenverlies van Ferrari staat het team nu tachtig punten achter het team van Red Bull en in het rijderskampioenschap kijkt Charles Leclerc aan tegen een achterstand van vierendertig punten. Volgens Mol is het kiezen voor een geheel nieuwe motor een lastige keuze. "Anders wordt één slecht weekend, er twee en dat wil je sowieso niet. Aan de andere kant kun je misschien maar beter je pijn pakken door twee slechte weekenden te hebben en daarna als voor mekaar te hebben. Als ze door gaan 'modderen' kan het wel eens heel vervelend voor ze worden", aldus Mol. Met een tachtig punten achterstand kan Ferrari voorzichtig al een streep zetten door het constructeurskampioenschap meent Mol.

De kalmte bij Red Bull

Red Bull Racing heeft na een lastige start van het seizoen complete controle en won de laatste vijf races. Het momentum van het team blijft maar doordenderen. "Wat je vooral ziet bij Red Bull is de rust en kalmte. Ik denk dat Red Bull veel minder bezig is met pole positions aftikken want die brengen je zo weining, los van de eer. Red Bull is veel meer bezig met het hebben van een goede zondag-auto", vertelt Mol. Het is de vierde keer dat Verstappen dit seizoen wint terwijl hij niet van pole vertrok. Volgens Mol geeft dat een stuk rust bij het team tijdens een weekend. 

Red Bull Racing_Bakoe_Azerbeidzjan
Foto: Getty Images / Red Bull Content Pool

Na de vorige grand prix, die Sergio Pérez won, werd er geroepen dat de Mexicaan eventueel kon aansluiten in het kampioenschapsgevecht. Volgens Mol is dat niet aan de orde. "Allemaal gelul, dat is in de media uitgespeeld. De Engelse media die allerlei manieren zoekt om Max zijn positie te ondermijnen." De Engelsen zouden volgens Mol nog steeds doodziek zijn van de seizoensontknoping vorig jaar. "Als Pérez dan goed gaat, dan gaan ze hem ophemelen en Helmut Marko roept dan logischerwijs niet dat Pérez tweede coureur is", aldus Mol. Daarentegen is Mol ervan overtuig dat Helmut Marko zou kiezen om Verstappen voor te laten in een race als Marko moest kiezen.

Het eeuwige porpoising bij Mercedes

Dit weekend kwam weer hard naar voren dat Mercedes problemen ervaarde met porpoising. Het team krijgt het stuiteren maar niet onder controle. "Het is een mirakel. Er zit misschien ergens een ontwerpfout die ze nog niet ontdekt hebben maar ik vind dat, en Lewis Hamilton zou het heus niet tof hebben gehad in die auto, dat hij wat extreem uitstapte." Hamilton stapte uit de auto en greep daarbij zeer vaak naar zijn rug. Het team van Mercedes heeft zoveel problemen met het stuiteren dat ze een aanpassing van de regels hebben aangevraagd bij de FIA. "Ik vind dat te ver gaan. Anderen hebben dat ook, dan bouw je maar je auto om, ookal ga je daardoor een seconde trager", concludeert Mol. 

Hamilton_Mercedes_Bakoe

Lees ook: Aston Martin: Drama voor Stroll, feest voor Vettel

Lees ook: Alpine verlaat Bakoe met dubbele puntenfinish

Lees ook: Olav Mol na pitstopfiasco Ferrari: Mega fout

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden