Olav Mol na pitstopfiasco Ferrari: Mega fout

Perez_Overwinning_Monaco

Olav Mol, commentator van Grand Prix Radio, blikt terug op een regenachtige Grand Prix van Monaco. Hij vertelt onder andere over het pitstopfiasco bij Ferrari, de crash van Mick Schumacher en de racepace van Sergio Pérez.

In de straten van Monaco werd de zevende ronde van het Formule 1-kampioenschap in 2022 verreden. De race begon een uur later vanwege de regenval maar kon uiteindelijk toch starten. Na een openingsface op de full wets was de baan droog genoeg voor inters. Carlos Sainz besloot niet om te pitten voor inters, maar om gelijk over te stappen naar de droogweerbanden. Teamgenoot Leclerc maakte wel een pitstop en moest daardoor drie ronden later weer naar binnen. Het team maakte echter een fout en haalde hem daarom naar binnen zonder marge naar de mannen van Red Bull.

Pitstopfiasco

Olav Mol, commentator van Grand Prix Radio, noemt het een mega fout van de kant van Ferrari. "Het is een mega fout want ook de Red Bull's hebben maar drie rondjes gereden op die inters. In Monaco kijkt je ook vaak achteruit, als je positie kan behouden dan doe je dat meteen", of dat nou na drie, vier of vijf ronden is, maakt volgens Mol niet uit. "Het enige is, ze zagen dat Leclerc niet aan de goede kant zat op het moment dat hij naar binnen ging. Toen wilden ze hem naar binnenhalen maar dat was te laat", aldus Mol. De pitstop kostte Leclerc de overwinning en dat is volgens Mol vervelend. "Hier wordt hard over gesproken intern. Leclerc riep ook dat dit niet kon als ze kampioen willen worden." Mol benadrukt dat de fout niet bij Leclerc lag. 

Leclerc_Binotto_Monaco
Foto: Scuderia Ferrari Press Office

Crash Schumacher

Na de pitstops was het Mick Schumacher die zijn bolide verloor en hard de muur in vloog. Volgens Mol was het niet per definitie een rijdersfout. "Het kan niet anders dat daar iets is afgebroken." Mol zelf denkt dat het eventueel de bovenkant van de wishbone, een onderdeel uit de suspsensie, kan zijn. "De auto sprong ook niet onder hem vandaan. Hij zakte helemaal door en dat die crash er zo heftig uit ziet, dat komt door de bouw van de auto. Die bak moet afbreken voor een eventuele volgende impact", vertelt Mol.

Het is de tweede Haas-bolide die wordt afgeschreven dit seizoen. "Dit zijn dure momenten voor het team van Haas maar gelukkig hebben ze pas over zeven wedstrijden een update staan. Ik denk dat ook wel dat er wat aan gaat worden gepast aan de budget cap", vertelt Mol. Volgens hem moet er bij elk team een over cap komen voor een opgevouwen auto. Een eventuele andere optie zou zijn dat de teams met een aantal kapotte auto's over de cap mogen gaan.

Racepace Pérez

Na een rode vlag vanwege de crash van Schumacher mocht Pérez, met Sainz, Verstappen en Leclerc achter zich, de race hervatten. De Mexicaan reed op de medium terwijl de mannen van Ferrari op de hards reden. Na een flinke verreming zagen de banden van Pérez er niet al te goed meer uit, maar uiteindelijk wist hij de race te winnen. Volgens Mol had Pérez het nog wel langer vol kunnen houden. "Pérez was de pace aan het controleren vanwege zijn flatspot en die denkt: die anderen komen mij toch niet voorbij. Hij liet daardoor automatisch ook Sainz onder druk zetten door Verstappen. Dit had Pérez nog vijftig ronden kunnen volhouden", meent Mol.

Verstappen_Perez_Monaco
Foto: Mark Thompson - Getty Images 2022

Door de overwinning sluit Pérez aan bij het gevecht om de titel en liep Verstappen een klein beetje uit op Leclerc. Het is de tweede tik op rij voor de Ferrari-coureur, volgens Mol is de mentale tik aanwezig maar is die niet zo groot. "Eén zwaluw maakt nog geen zomer. Het gaat een paar keer niet zo lekker en in feite is dit ook al een keer bij Red Bull gebeurd", Mol doelt op de Grand Prix van Spanje waar Pérez volledig in de tweede rijders-rol werd gezet. "Nu wint hij Monaco. Ik denk dat de postieve vibe nog steeds bij Red Bull ruist terwijl de vibe van twijfel bij Ferrari heerst", vertelt Mol. Volgens hem moet Ferrari misschien minder gaan focussen op de pole position en meer gaan focussen op de races.

Lees ook: Olav Mol na Spanje: Behoorlijke tik voor Ferrari

Lees ook: Olav Mol na overwinning Verstappen: Foutloos

Lees ook: Yuki Tsunoda: Ik weet niet wat er is gebeurd

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden