O'Ward wint na harde crash Newgarden, Veekay eindigt P19

Pato OWard - Hy-Vee Salute To Farmers 300 - By_ Chris Owens_Ref Iowa Speedway 2022 - IndyCar

Patricio O'Ward heeft gisterenavond de HyVee Salute to Farmers 300 op Iowa gewonnen. De race werd grotendeels geleid door Josef Newgarden. Rinus van Kalmthout had pech en eindigde als negentiende. 

Lang leek het erop dat Josef Newgarden naar een dominante overwinning zou rijden net als dat hij dat een dag eerder deed. Met nog 65 ronden te gaan schokte Newgarden alle aanwezigen en kijkers. Uit het niets spint zijn Penske-auto. Vanuit de lage lijn wordt hij richting de muur gezogen. Hij komt hard in de muur terecht en verliest daarbij zelfs het bewustzijn. Wel kon hij nog op eigen kracht uit de auto komen. ''Het was nogal een schok'', zegt Newgarden hier zelf over. ''Man, ik kan wel janken, het is zo verdrietig voor het team. Ik weet niet wat er gebeurde, het ging zo lekker. Ik vind het verschrikkelijk voor ons.'' Later werd Newgarden met een helikopter naar het ziekenhuis gebracht waar een snee in zijn achterhoofd werd vastgesteld. Hij wordt ter observatie in het ziekenhuis gehouden.

Juiste plaats, juiste moment

Het racegeweld in Iowa ging na de caution weer verder. Pato O'Ward kwam niet meer in gevaar en reed zijn Arrow McLaren SP Chevrolet eenvoudig naar de overwinning. Blij kijkt de Mexicaan terug op zijn race. ''We wisten dat we een geweldige auto hadden. We moesten gewoon kapitaliseren en op de juiste plaats op het juiste moment zijn. De jongens deden geweldig werk door mij naar binnen te halen. Ik heb er erg, erg van genoten.'' 

VeeKay

Hoe anders was de race voor Nederlands talent Rinus van Kalmthout. Hij begon vanaf de achtste stek waar hij zich wist te nestelen tijdens de race. Na een pitstop kwam er een caution wat ervoor zorgde dat zijn concurrenten een gratis stop konden maken. Een plaats in de top tien kon hij wel vergeten. Op het kortste baantje van de IndyCar was het vervolgens voor VeeKay met name uitkijken voor coureurs die hoger in de ranking stonden. Uiteindelijk bleek een negentiende plaats, het maximaal haalbare. 

 

Foto: Penske Entertainment: Chris Owens

Lees ook: Binotto over Franse GP: Genoeg reden om te glimlachen en positief te zijn

Lees ook: Helmut Marko maakt zich zorgen voor Hongarije

Lees ook: Geen updates voor Schumacher in Hongarije 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden