Pirelli na 2024 mogelijk niet meer in Formule 1

29 apr 2022 door Jacobine van den Berg
pirelli banden compounds 2022

Pirelli-baas Mario Isola is nog niet zeker dat de bandenfabrikant na 2024 ook nog de leverancier is van het rubber in de Formule 1. Het contract met het bedrijf loopt nog voor twee jaar.

Toen Pirelli de koningsklasse in kwam verving het de banden van Bridgestone. De opdracht die het Italiaanse bedrijf meekreeg was om 'kwetsbare' banden te leveren. Dit om de effecten van de Canadese Grand Prix van 2010 na te bootsen. Tijdens die race maakte de rijders zo'n drie tot vier stops en dat wilde de beleidsbepalers van de Formule 1 elke race graag zien. Door bandenpech in de eerste drie seizoenen moest Pirelli het anders aanpakken. De samenstelling van het rubber werd herzien en de duurzaamheid werd verlengd. Voor het huidige jaar heeft de Italiaanse bandenproducent de 18-inch banden geïntroduceerd. Het doel hierbij was om verhittingsproblemen te voorkomen bij het volgen van een concurrent.

Pirelli banden 2022

'Niet in onze handen'

De huidige deal met de Formule 1 loopt nog tot en met 2024. Of de Italianen na die tijd nog aanwezig zijn in de sport, is nog onduidelijk. "Uiteraard ligt de beslissing niet in onze handen, maar in het algemeen zijn we tevreden met onze ervaring in de Formule 1 en willen we doorgaan", geeft Isola aan. De Formule 1 schrijft voor de periode na 2024 een zogeheten tender (aanbesteding red.) uit en daar kunnen alle bandenfabrikanten vervolgens aan meedoen. De beleidsbepalers van de Formule 1 kiezen dan met welke bandenfabrikant ze in zee willen gaan.

Nieuwe fabrikant?

Isola weet dat het plekje van Pirelli na 2024 niet zeker is. De nieuwe fabrikant voor de banden moet minimaal een jaar de tijd krijgen om het nieuwe rubber te kunnen produceren. Voor het einde van volgend jaar moet dus bekend zijn welke partij de banden zal gaan leveren. Het zou mogelijk zijn dat de Formule 1 kiest voor een situatie van zo'n twintig jaar geleden, toen zowel Bridgestone als Michelin actief waren in de Formule 1.

Lees ook: Silly season begint weer: de laatste contractgeruchten

Lees ook: Toto Wolff over Russell en Hamilton: productief en positief

Lees ook: F1 aan Tafel: Ferrari ligt niet op wereldkampioen-koers

29 apr 2022 door Jacobine van den Berg

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen