Silly season begint weer: de laatste contract geruchten

door Jay Hartman
3639737

Silly season in de Formule 1 staat bekend bij de meeste racefans als de tijd in het seizoen waar veel geruchten rondom contracten de ronde maken. Deze week maakte Formule 1-journalist Albert Fabrega een interessante opmerking wat veel stof deed opwaaien bij racefans. Volgens de journalist zou er een coureursswap plaatsvinden tussen twee teams dit seizoen. 

De opmerking van de Spaanse journalist maakte veel tongen los. Zou het gerucht waar zijn of niet? Fabrega vertelde dat hij niet mocht zeggen om wie het zou gaan en bij welke teams en dus discussiëren racefans er stevig op los welke combinaties mogelijk zijn. 

Nicholas Latifi/Oscar Piastri

De naam die het vaakst wordt genoemd is die van Williams-coureur Nicholas Latifi. Latifi kent een slechte start van het seizoen en is in bijna elk raceweekend minstens één keer gecrasht. Ook doet hij het niet veel beter dan nieuwe teamgenoot Alexander Albon, terwijl Latifi ondertussen bijna twee jaar bij Williams rijdt.

Fans wijzen erop dat de 2021 Formule 2-kampioen Oscar Piastri niet rijdt dit seizoen en dus denken zij dat Piastri met Latifi wordt geswitcht. Enige kritiek op deze combinatie is dat Piastri niet wordt gezien als een huidige coureur in het veld, omdat Piastri alleen een test- en reservecoureur bij Alpine is. Ook het feit dat Piastri onder contract staat bij Alpine zou er niet voor kunnen zorgen dat hij overstapt naar Williams. Maar dat argument lijkt niet goed stand te kunnen houden, aangezien Guanyu Zhou ook onder contract stond bij Alpine en nu voor Alfa Romeo rijdt, wat onder Ferrari valt. 

Oscar Piastri in Melbourne 2022
Foto: Alpine Media Pool

Pierre Gasly/Daniel Ricciardo

Een rijderswissel tussen Pierre Gasly en Daniel Ricciardo is misschien na Latifi en Piastri, de meest interessante combinatie die wordt genoemd. Gasly staat onder contract bij AlphaTauri/Red Bull en lijkt het ook prima te doen bij AlphaTauri. Ook heeft hij gezegd dat hij graag nog een keer wil proberen om weer terug te keren in het stoeltje bij Red Bull. 

Daarentegen vertrok Daniel Ricciardo bij Red Bull in 2018 om zo andere kansen te pakken op een potentiele wereldtitel bij andere teams. Ricciardo pakt niet veel succes en ook in zijn tweede jaar bij McLaren lijkt het stroef te verlopen. Fans zijn ervan overtuigd dat McLaren een 'miskoop' heeft gedaan in de Australiër en nu graag van hem af willen. Daarnaast zien zij in Gasly een goede coureur om naast Lando Norris te laten rijden. Al vragen sommigen zich wel af of Ricciardo nog een keer terug zou willen naar Red Bull en Gasly naar een ander team wil vertrekken. 

Pato O'Ward/Colton Herta/Daniel Ricciardo

Daniel Ricciardo's naam wordt vaak genoemd in verschillende combinaties. Racefans denken namelijk dat een swap met IndyCar-coureurs Pato O'Ward en Colton Herta ook mogelijk zou zijn. O'Ward rijdt in de IndyCar met McLaren en is tijdens de testdagen in Abu Dhabi in de Formule 1-wagen van het team gestapt. Herta is dit jaar als ontwikkelingscoureur bij McLaren aangesteld. Beide heren maken er ook geen geheim van dat ze graag een overstap naar de Formule 1 willen maken. Fans denken dus dat McLaren écht niet blij is met de tegenvallende prestaties van Ricciardo. Omdat O'Ward en Herta al onder McLaren vallen zou de overstap wat makkelijker gaan. Maar de meeste fans wijzen toch wel op het feit dat er écht een swap tussen teams wordt bedoeld en dus zal deze situatie niet gebeuren volgens hen.

Pato O'Ward Young Drivers Test Abu Dhabi 2021

Ferrari, Haas en Williams

Ook combinaties die niet gebaseerd zijn op goede argumenten worden rondgeslingerd. Zo wordt een overstap van Lewis Hamilton naar Ferrari gesuggereerd, maar met het nieuws dat Carlos Sainz heeft bijgetekend bij het Italiaanse team lijkt dat vrijwel onmogelijk. Ook wordt Ricciardo alweer genoemd in combinatie met Esteban Ocon. Ricciardo heeft al twee jaar bij het toemalige Renault gezeten voordat hij tekende voor een contract bij McLaren. 

Ook de naam van Mick Schumacher valt een aantal keer. Fans denken dat er een wisseling plaatsvindt tussen hem en Latifi. De meesten lijken daar niet van overtuigd te zijn, mede omdat Schumacher echt voor Ferrari lijkt te gaan. We zullen dus moeten afwachten of de geruchten überhaupt waar zijn en wanneer teams het dan eventueel bekend zullen maken. 1 ding staat in ieder geval vast: silly season is weer begonnen.

Lees ook: Zorgen bij AlphaTauri om prestaties auto

Lees ook: Toto Wolff over Russell en Hamilton: Productief en positief

Lees ook: Beide wedstrijdleiders positief getest op corona

door Jay Hartman

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden