Red Bull naar rechter om vertrekkend hoofd-aerodynamica naar Aston Martin

05 jan 2022 door Jacobine van den Berg
Header liveblog 1 Bahrein

Red Bull heeft een rechtszaak aangespannen tegen Dan Fallows. Fallows stond jarenlang aan het hoofd van de aerodynamische afdeling, maar maakt de overstap naar Aston Martin. De vraag wanneer die overstap mag gaan plaatsvinden hangt af van de uitspraak van de rechtszaak. Fallows wil voor het nieuwe seizoen al het team van Aston Martin versterken, maar Red Bull probeert dat nu te voorkomen.

Afgelopen zomer werd bekend gemaakt dat Dan Fallows Red Bull Racing na ruim vijftien jaar dienst zou verlaten. Hij begon in 2006 als teamleider onder Adrian Newey en promoveerde in 2014 tot hoofd aerodynamica. In die functie is hij van belangrijke waarde gebleken. Toch besloot Fallows vorig jaar dat het tijd was voor een nieuw avontuur bij Aston Martin. Het blijft echter onbekend wanneer de overstap plaats mag gaan vinden. 

Zo is Fallows van mening dat een periode van zes maanden na bekendmaking van zijn vertrek al voldoende zou moeten zijn. Deze periode wordt 'gardening leave' genoemd waarin hij - vanwege het concurrentiegevoelige werk - niet bij een rivaal aan de slag mag. Die periode zou echter voor aanvang van het seizoen verstreken zijn, waardoor Fallows voor de eerste races al aan de bak wil gaan bij Aston Martin.

Pas in 2023 overstappen?

Red Bull heeft daar echter een andere mening over. Het team van Christian Horner heeft al eerder aangegeven dat het Fallows niet voor het eind van zijn huidige contract bij een concurrent wil laten werken. Wanneer dat contract precies afliep, wilde de teambaas tijdens het F1-seizoen nog niet zeggen, maar uit juridische documenten blijkt het om 31 december 2022 te gaan. Red Bull heeft daardoor een rechtszaak aangespannen en zegt dat de periode van 'gardening leave' pas na afloop van het contract in kan gaan en dat Fallows pas in 2023 naar Aston Martin mag overstappen.

De Nederlandse tak van Motorsport.com heeft de documenten van de eerste zitting die heeft plaatsgevonden op 17 december. Uit die documenten blijkt dat de eerste argumenten van Fallows zijn afgewezen en dat de voorkeur is uitgegaan naar het standpunt van Red Bull. De zaak is daarmee echter nog niet afgesloten en wordt tussen 25 en 28 januari vervolgd met een nieuwe hoorzitting.

 

Lees ook: Minimumgewicht auto 2022 opnieuw verhoogd

Lees ook: Team Coronel na stage 2 Dakar 2022: "Eigen tempo gepakt"

Lees ook: Grand Prix Radio-rapport: Max Verstappen

 

05 jan 2022 door Jacobine van den Berg

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen