Rinus VeeKay snelt naar pole in Barber

door Gijs Leuvenink
RinusVeeKay

Rinus 'VeeKay' van Kalmthout, de Nederlandse troef in de IndyCar, heeft zaterdag de pole gepakt op het circuit van Barber in Alabama. Daarmee scoorde Van Kalmthout zijn tweede pole uit zijn IndyCar-loopbaan.

VeeKay begon de dag op zaterdag al goed. Tijdens de trainingen op zaterdag reed de Nederlander de snelste tijd. Deze lijn zette de 21-jarige Hoofddorper moeiteloos voort in zijn kwalificatieruns. In de eerste ronde, waar de top twaalf door mag, kwam Van Kalmthout als eerste de baan op en zette een redelijke bankerlap neer waarmee de toon gezet was voor de rest van de kwalificatie.

Fast Six

Na die kwalifcatieronde blijven er in de IndyCar zes coureurs over die voor de voorste plaatsen strijden. Met een tijd van 1:06.2507 snelde de 21-jarige Van Kalmthout naar de snelste tijd. De Mexicaan Patricio O'Ward ging in zijn McLaren naar de tweede plek, op een veertien honderste achter de Nederlander. Daarmee zette Van Kalmthout de stijgende lijn door de sessie door en mag de Nederlander vanavond 19:15 Nederlandse tijd vanaf de eerste startplek beginnen.

Niet het maximale

Van Kalmthout laat weten dat de Fast Six halen geen vanzelfsprekendheid was. "Ik ging steeds beter rijden in de kwalificatie. In mijn Fast Twelve ronde ging ik in de eerste sector door het vuil en ook de tweede ging niet helemaal zoals ik had gewild. Ik kon zo niet het maximale uit die sessie halen. Desalniettemin kwam ik in de snelste zes terecht. Toen wist ik dat ik P1 kon halen."

Blijdschap 

Van Kalmthout laat weten erg blij te zijn met zijn prestatie. "Ik wist dat het er al inzat vandaag, maar ondanks dat is het beter gegaan dan verwacht", vertelde een uitzinnige Nederlander. "Van tevoren hoop je de Fast Six te halen en toen ik dat haalde, verloor ik alle druk die opgelegd was. Ik had de hele dag een goed gevoel. De training was ik ook al de snelste, maar dan weet je niet wat je in de kwalificatie van de anderen kan verwachten. In de eindfase was het wat chaotisch door crashes, dus niet iedereen had een snellere ronde gereden."

Doelstelling

Wat Van Kalmthout wil halen zondagavond Nederlandse tijd steekt de Chevrolet-coureur niet onder stoelen of banken. "Voor de race is het doel natuurlijk om te winnen. Als je als eerste start, moet je ook op plek één finishen. Meerdere factoren helpen daarbij, onze auto ligt als een trein op de rails en ik hoef niemand in te halen. Dat is ideaal want inhalen is hier lastig. Qua bandenmanagement ziet het er ook goed uit, dus ik kijk er naar uit!", eindigde een zelfverzekerde VeeKay.

Lees ook: F1 gaat komend seizoen met verplichte compounds testen tijdens kwalificatie

Lees ook: F1 herinnert Roland Ratzenberger: Zijn nalatingen aan de koningsklasse

Lees ook: Aston Martin heeft progressie nodig om Vettel te behouden

door Gijs Leuvenink

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden