Ross Brawn: Sprookje zoals Brawn GP 'zeer onwaarschijnlijk' in 2022

door Patrick Wuite
3639737

Ross Brawn, de sportief directeur van de Formule 1, verwacht niet dat een team dit jaar een maas in de wet heeft gevonden bij de nieuwe reglementen en rekent dus niet op een nieuw Brawn GP-sprookje. 

Brawn is zelf een ervaringsdeskundige hierin. Bij de reglementswijzigingen in 2009 kwamen Brawn GP, Williams en Toyota met een dubbele diffuser aan de start in Australië. Door die dubbele diffuser genereerden die auto's meer neerwaartse druk en was het team van Brawn GP nauwelijks te verslaan in de eerste seizoenshelft. Jenson Button won zes van de eerste zeven races en werd dat jaar kampioen.

Soortgelijk scenario onwaarschijnlijk

Volgens de sportief directeur van de Formule 1 is een soortgelijk scenario voor dit jaar zeer onwaarschijnlijk, al wil hij het nog niet volledig uitsluiten. "De regels zijn robuust, maar we weten het pas zeker in Barcelona, als de auto's voor de eerste keer gezamenlijk de baan op gaan. Dan weten we of iemand een maas in de wet heeft gevonden, maar echt groot acht ik die kans niet", liet Brawn weten aan Motorsport.com.

Ross Brawn

FIA 

De FIA doet er momenteel alles aan om te voorkomen dat er straks controverse is bij de eerste race van het seizoen in Bahrein, zo verklapt Nikolas Tombazis van de FIA, die de leiding heeft over de Formulewagens. "We hebben individuele sessies met de teams om de legaliteit van de auto na te lopen, zodat we niet verrast worden in het eerste weekend. We hebben al wat verrassingen gezien, maar niet van hele grote aard. Iets wat zo'n grote impact had als de dubbele diffuser hebben we tot op heden nog niet gezien", besluit de Griek.

Lees ook: F1 aan tafel: De app van Olav Mol

Lees ook: Baas Nürburgring: Terugkeer Formule 1 naar Duitsland ver weg

Lees ook: Alexander Albon vrij om kennis van RBR te delen met Williams

door Patrick Wuite

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden