Saoedi-Arabië wil twee races organiseren

latifi-jeddah-training

De Saoedische minister van Sport, Abdulaziz bin Turki al-Faisal, kan zich voorstellen dat er op termijn een tweede race in zijn land gereden gaat worden. Dat vertelde de minister aan Motorsport.com.

"We zullen geen nee zeggen als die optie zich voordoet", aldus al-Faisal, zelf ook voormalig coureur. "We zien de voordelen van dit soort evenementen voor het koninkrijk. Daarom investeren we zoveel hierin. We kunnen al twee races organiseren en als de organisatie van de Formule 1 dat wil dan doen we dat ook."

Nieuw circuit gebouwd

Momenteel wordt er op de straten van Jeddah gereden, maar Saoedi-Arabië is op dit moment hard bezig een permanente baan in de buurt van Riyad aan te leggen. De verwachting is dat na 2026 de Saoedische race op die baan gereden wordt en dat Jeddah niet meer gebruikt gaat worden door het F1-circus, tenzij er twee races afgewerkt worden. Het circuit wordt volgens de minister 'een iconische baan'. "Daarnaast ligt Jeddah aan zee en Riyad wordt in de woestijn aangelegd. Dat brengt een totaal andere sfeer met zich mee."

Saoedi-Arabië Jeddah

Kleine kans

Of twee races in het koninkrijk haalbaar is, is nog zeer de vraag. Stefano Domenicali, CEO van de FOM, heeft eerder aangegeven maximaal vier races in het Midden-Oosten te willen hebben. Met Bahrein, Qatar, Abu Dhabi en Jeddah staan er al vier op de kalender. Alleen als een van de andere landen opzegt kan dit interessant worden voor de FOM.

Wisselen

Naast de mogelijkheid van een dubbele race, kan er gekeken worden naar een rotatieschema. Dit naar het voorbeeld van Duitsland, waar Hockenheim en de Nurbürgring elkaar enkele seizoenen afgewisseld hadden als Duitse Grand Prix-organisator. "Dat is een optie. Jeddah en Riyad worden twee totaal verschillende banen en brengen verschillende uitdagingen."

Lees ook: Christian Horner: In hoofd Toto Wolff gekropen

Lees ook: Zak Brown: Ontslag Ricciardo zware beslissing

Lees ook: Daniel Ricciardo pleit voor flexibele starttijden

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden