Strafpunten Max Verstappen: tot september redelijk opletten

door Jacobine van den Berg
alonso sprint imola

Max Verstappen heeft afgelopen jaar in drie maanden tijd zeven strafpunten op zijn superlicentie gekregen. De eerste punten zullen verlopen op 12 september 2022. Dit betekent dat de huidige wereldkampioen tot en met de Grand Prix van Italië redelijk moet opletten.

Het huidige strafpuntensysteem in de Formule 1 werkt als volgt: wanneer een coureur binnen twaalf maanden twaalf strafpunten op zijn racelicentie krijgt, wordt hij geschorst voor de eerstvolgende race. Deze punten komen na een jaar weer te vervallen. Strafpunten worden uitgedeeld aan de hand van overtredingen en krijg je vaak in combinatie met andere penalties zoals een tijdstraf of een gridstraf. 

Max Verstappen / Wintertest / 2022
Foto: Red Bull Content Pool (Mark Thompson / Getty Images)

Vier keer in drie maanden tijd

Verstappen heeft op dit moment zeven strafpunten achter zijn naam staan. De eerste twee liep hij op tijdens de Grand Prix van Italië op zondag 12 september. In Qatar kreeg hij opnieuw twee strafpunten. In Saoedi-Arabië kreeg de Red Bull Racing-coureur ook nog twee straffen aan zijn broek.

Overzicht 

Grand Prix van Italië (Monza)
Strafpunten: twee
Verlopen op: 12 september 2022
Reden: crash met Hamilton in eerste chicane

Grand Prix van Qatar
Strafpunten: twee
Verlopen op: 21 november 2022
Reden: negeren van dubbele gele vlaggen tijdens kwalificatie

Grand Prix van Saoedi-Arabië
Strafpunten: drie
Verlopen op: 5 december 2022
Reden: circuit verlaten en blijvend voordeel behalen (één strafpunt) en remmen op een manier waardoor een botsing met Hamilton ontstond (twee strafpunten).

Max Verstappen tweede testdag Barcelona 2022

Opletten

Dit betekent dat Verstappen tot en met de Grand Prix van Italië dit jaar (zondag 11 september) niet meer dan vier strafpunten bij elkaar mag rijden. Bij een totaal van twaalf wordt hij namelijk geschorst voor de eerstvolgende Grand Prix. Vooralsnog zijn het in totaal zestien raceweekenden waarbij de Nederlander enigszins moet opletten. Verstappen heeft in het verleden al vaker laten zien uit de problemen te kunnen blijven, maar we weten ook dat een strafpunt zo is opgelopen. Enige voorzichtigheid is dus geboden voor de Nederlander.

Lees ook: McLaren sluit meerjarige deal met Google

Lees ook: Kay van Berlo rijdt dubbel programma Sebring

Lees ook: Franz Tost: Yuki Tsunoda fysiek beter in vorm

 

door Jacobine van den Berg

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen