Teambazen reageren verschillend op safety car-finish Monza

Christian Horner Mattia Binotto Monaco

Verschillende teambazen hebben zich uitgelaten over de teleurstellende finish van de Grand Prix van Italië. De race werd door de safety car-situatie met een anticlimax afgesloten. Christian Horner en Mattia Binotto hadden dit liever anders gezien. Toto Wolff staat wel aan de kant van de FIA.

Richting het einde van de race op Monza hield de auto van Daniel Ricciardo ermee op, waardoor hij op de baan stil kwam te staan. Hiervoor werd direct de safety car naar buiten gebracht, zodat de marshals de gestrande auto veilig van de baan konden halen. Dit duurde echter langer dan verwacht, waardoor het niet meer mogelijk was om zonder safety car te finishen. Veel coureurs zijn aan het begin van deze safety car de pits ingedoken, om een set softs onder de auto te schroeven ter voorbereiding van de eindsprint. Tot teleurstelling van coureurs, teambazen én fans, is deze er niet gekomen. 

Al jaren onderwerp van gesprek

Ondanks dat Max Verstappen er met de winst vandoor is gegaan, had Christian Horner, teambaas van Red Bull, het einde van de race liever anders gezien. "We willen de race niet achter de safety car winnen", zo begint hij. "Dat we de wedstrijd racend willen finishen, is iets waar we het al vele, vele jaren met elkaar over hebben. En er was genoeg tijd om de race weer van start te laten gaan", zo vertelt hij aan Sky Sports F1.

Principekwestie

Ook de teambaas van Ferrari, Mattia Binotto, is niet blij met het verloop van de finish in Monza, al ziet hij wel in dat Verstappen de overwinning verdiende. Het gaat hem dus meer om het principe dat een grand prix al racend moet eindigen. "Hij is de verdiende winnaar. Het einde van de race stelde mij wel teleur. Het is nooit fijn om achter de safety car te finishen. Niet voor ons, niet voor de Formule 1 en niet voor de show. Er was mijns inziens genoeg tijd voor de FIA om anders te handelen", laat hij weten. 

Pijnlijke flashbacks

Voor sommigen bracht dit einde van de grand prix flashbacks op naar de slotrace van afgelopen seizoen, waar er juist niet gefinisht werd achter de safety car. In die situatie werd er alles aan gedaan, volgens sommigen zelfs te veel, om de wedstrijd racend te eindigen. Hierdoor is het kampioenschap uiteindelijk de kant van Verstappen op gevallen. In die situatie was Toto Wolff ervan overtuigd dat de race achter de safety car uitgereden had moeten worden, omdat het in werkelijkheid een rommeltje was met de regels omtrent achterblijvers. Ook in deze situatie vindt hij dus dat de wedstrijdleiding juist heeft gehandeld door de race achter de safety car te eindigen. "Er zijn duidelijke regels opgeschreven. Vanuit mijn perspectief zijn die, of ik nu getraumatiseerd ben door Abu Dhabi of niet, tot in de puntjes gevolgd", aldus de teambaas van Mercedes.

Lees ook: Mattia Binotto: We hebben een stap naar voren gezet

Lees ook: F1 aan Tafel: De Vries ontdooit Verschuur

Lees ook: Complicaties opgetreden bij Albon na operatie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden