Ten Brinke zag kans op top-5 finish Dakar stage 5

door Olav van Boxtel
3639737

Bernhard ten Brinke, invaller voor Erik van Loon tijdens de Dakar Rally 2022, heeft een zware vijfde stage achter de rug. De coureur vertelt aan Grand Prix Radio tevreden te zijn over de snelle koers die ze moesten rijden. Door wegen met veel stenen en weinig zandgebieden ging het niet zonder slag of stoot, nadat hij de weg even kwijt was en een lekke band reed. Al met al kan de Nederlander toch redelijk positief terugkijken op de vijfde stage in de Dakar Rally 2022.

"Het was een lange stage met weinig zand en veel harde stenen wegen", begint Ten Brinke tegenover Grand Prix Radio. "Ik denk dat we van de 400 kilometer maar maximaal 50 kilometer door het zand hebben gereden." Ten Brinke startte samen met zijn navigator als achtste auto aan de stage, waarna hij een stilstaande Carlos Sainz tegenkwam en daarna nog eens drie bolides in wist te halen. "Op een bepaald moment lagen we vierde en werd het navigeren erg lastig. In het begin ging dit prima, want toen hadden we nog sporen van voorgangers voor ons. Uiteindelijk moesten we naar een way-point zoeken, om de rivierbedding uit te komen."

Oponthoud

Het zoeken naar de juiste weg was niet het enige probleem waar de Nederlandse Rally-coureur tegenaan liep. De pech achtervolgde hem hierna toen hij een lekke band reed op een verhard stuk weg. "Voor het eerst deze Dakar kregen we een lekke band, wat jammer was. Daardoor verlies je weer een hoop tijd."

Bernhard ten Brinke start stage 6 op vrijdag vanaf plek vier. Vanaf deze positie is een hoop mogelijk. "Vierde is een mooie startpositie, met name als je geen motorsporen voor je hebt, omdat de motoren deze route al een andere keer hebben gereden."

Ten Brinke Stage 5 Dakar Rally
Bernhard ten Brinke Stage 5 Dakar Rally 2022

'Al met al een redelijke dag'

Ondanks het oponthoud tijdens de lekke band-situatie en het vinden van de juiste weg, kijkt Ten Brinke redelijk positief terug op stage 5. "Het had iets beter kunnen lopen, door de dag in de top vijf te finishen en de stage in stijl af te kunnen sluiten."

"Uiteindelijk ben ik blij dat we gewoon vooraan meereden. Je merkt wel wanneer je vooraan meerijdt, dat je goed op elkaar ingespeeld moet zijn als rijder en navigator. Uiteindelijk speelt dat dan een beetje een rol, maar we mogen zeker niet klagen", sluit Ten Brinke af.

 

Lees ook: Bernhard ten Brinke: "We hebben veel auto's in moeten halen"

Lees ook: Tim & Tom Coronel: "We dachten dat het voorbij was"

Lees ook: Marko: "Red Bull loopt op schema met ontwikkelen nieuwe F1-auto"

door Olav van Boxtel

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden