Titelstrijd in MotoGP naar kookpunt na kwalificatie in Sepang

171028_MAL_Dovizioso

Marc Marquez heeft het zichzelf er niet gemakkelijker op gemaakt in de strijd om de wereldtitel in de MotoGP. De klassementsleider heeft weliswaar 33 punten voorsprong op zijn naaste rivaal Andrea Dovizioso (foto), maar Marquez kwalificeerde zich op slechts de zevende plaats voor de race, terwijl de Italiaan vanaf plaats 3 start.

Een crash in zijn eerste vliegende ronde in de eerste run kostte Marquez cruciale tijd en ritme. De Honda-rijder had het geluk bij een ongeluk dat hij in bocht 15 onderuit ging en dat hij al rennend zijn machine weer aan de praat kreeg, zodat hij vrij snel terug was in de pits om op zijn tweede machine verder te gaan. Maar die tweede machine had niet de perfecte afstelling die de eerste had.

https://twitter.com/twitter/statuses/924149377693777920

De warmte is niet in het voordeel van Marquez, die met zijn rijstijl veel vergt van de banden en door de hitte (asfalttemperatuur 54 graden op het einde van de kwalificatie) minder grip heeft. In de vierde training had Marquez nog een zekere crash weten te voorkomen met een onwaarschijnlijke redding. Hij lag feitelijk al op het asfalt maar kon de machine met zijn knie en elleboog toch weer overeind duwen. Zoveel geluk had hij in de kwalificatie niet. In de derde vrije training ging het ook al niet geweldig. Met de negende tijd wist Marquez zich maar net te plaatsen voor Q2.

Dovizioso was uiteraard wel in zijn nopjes met een start vanaf de eerste rij, ook al was het geen poleposition. Die was verrassend voor Marquez’ teamgenoot Dani Pedrosa (foto), met Johann Zarco in het midden van de front row. De omstandigheden – warm en droog – waren zeker in het voordeel van de kleine, lichte Pedrosa (minder druk op de banden), die in de natte omstandigheden nog helemaal nergens was omdat hij dan geen warmte in de banden krijgt.

“We hebben een goed weekend tot nu toe”, vond Dovizioso. “Zowel in nat als droog staan we er goed bij. Het circuit van Sepang ligt de Ducati veel beter dan Phillip Island, waar het helemaal mis ging. Maar vanaf de eerste rij, met Marc op de derde rij, is het zeker nog niet gedaan. Ik ga er alles aan doen om mijn laatste kans te grijpen.”

Nog altijd staat Marquez op matchpoint, maar hij kan zich geen fouten permitteren. De opdracht voor Dovizioso is ervoor te zorgen dat de marge met Marquez onder de 25 punten komt, zodat hij in de slotrace van het seizoen in Valencia nog een kans heeft. Het verschil is nu 33 punten. Als de uitslag zou zijn zoals de kwalificatie is, dan zou dat net genoeg zijn voor Marquez om het niet op de laatste wedstrijd te laten aankomen. Hij heeft echter Valentino Rossi, Maverick Viñales en Jorge Lorenzo op de tweede rij nog tussen hem en Dovizioso in en dat zijn niet de gemakkelijkste rijders om maar eventjes opzij te zetten. De MotoGP-race start om 08.00 uur Nederlandse tijd.

Even de mogelijke scenario’s op een rijtje, met links de positie van Dovizioso en rechts waar Marquez dan moet finishen om de titelstrijd te beslechten.

Dovizioso Marquez
1 2
2 4
3 8
4 11
5 13
6 14
7 15
8 of lager  --

 

Foto's: MotoGP.com

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen