Top & Flop: GP van Saoedi-Arabië VT3 en kwalificatie

2021-Saudi-Arabian-Grand-Prix-Saturday

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Top & Flop zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering de derde vrije training en de kwalificatie voor de Grand Prix van Saoedi-Arabië, met onder andere de fout van Max Verstappen, het grote verschil tussen de mannen van Ferrari en een tegenvallend Aston Martin.

Top

Charles Leclerc

Charles Leclerc vloog op vrijdag nog in de muur, maar zette zijn Ferrari in de kwalificatie op de tweede startrij. De Monegask mag de Grand Prix van Saoedi-Arabië als vierde aanvangen. Ferrari is de laatste grands prix flink uitgelopen ten opzichte van McLaren, toch is een goed resultaat erg belangrijk voor het kampioenschap.

Lewis Hamilton

Lewis Hamilton is de grote winnaar van de zaterdag in Jeddah. Hij kwalificeerde zich niet alleen op pole position, maar heeft ook zijn teamgenoot nog achter zich. Het leek een zware dag te worden voor de zevenvoudig-wereldkampioen. De Brit kwam met de schrik vrij nadat hij zich moest melden bij de wedstrijdleiding voor twee incidenten. Hij komt er zonder gridstraffen vanaf en start de Grand Prix dus vooraan. Zelfs na een niet optimale voorbereiding maakte Hamilton geen fouten.

Alfa Romeo

Alfa Romeo is misschien wel de grootste verrassing van de dag. Het team staat negende in het constructeurskampioenschap. Twaalf punten achter het team van Williams. Alfa Romeo zou het gat graag willen dichten, maar daarvoor heeft het twee hele goede laatste races nodig. De kwalificatie voor de Grand Prix van Saoedi-Arabië biedt ze wellicht kansen. De coureurs starten namelijk als tiende en twaalfde.

Flop

Carlos Sainz

De eerste flop van de dag is Carlos Sainz. Leclerc laat zien dat er genoeg snelheid in de Ferrari zit. Toch wist de Spanjaard niet uit het tweede deel van de kwalificatie te komen. Na een spin in zijn eerste ronde maakte hij in dezelfde bocht nog een fout in zijn tweede ronde. De Ferrari-coureur heeft nog geluk dat hij er zonder grote schade vanaf komt.

Max Verstappen

De tweede flop is Max Verstappen. De Nederlander is volop in gevecht om de wereldtitel. Een klein foutje op een stratencircuit wordt genadeloos afgestraft. De snelheid zat er goed in. Verstappen reed in zijn laatste ronde twee paarse sectoren en ging met ruim twee tienden voorsprong de laatste sector in. Op weg naar de pole blokkeerde de Nederlander in de laatste bocht. Hij probeerde de auto nog te draaien op het gas, maar raakte bij het uitkomen van de bocht de muur. De leider in het kampioenschap grijpt niet alleen naast de snelste tijd, maar moet ook hopen dat de versnellingsbak de klap heeft overleefd.

Aston Martin

De laatste flop gaat naar Aston Martin. De snelheid zit er dit weekend simpelweg niet in. Het lukte het team niet eens om in het tweede deel van de kwalificatie te komen. Alleen de mannen van Haas waren langzamer dan het Aston Martin-duo in de kwalificatie. Er moet veel gebeuren wil Aston Martin nog met punten doorgaan naar Abu Dhabi.

Lees ook: Hamilton op pole in Saoedi-Arabië, Verstappen raakt muur

Lees ook: Verstappen snelste in derde vrije training GP van Saoedi-Arabië

Lees ook: Formule 1 brengt eerbetoon na overlijden Sir Frank Williams

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden