Toto Wolff: FIA kan niet niks doen aan porpoising probleem

door Zus Veldkamp
totowolff

Toto Wolff vindt het belangrijk dat de FIA het porpoising probleem gaat aanpakken. De FIA kan het niet riskeren om niks te doen vanwege het veiligheidsprobleem en de impact die het porpoising heeft op de coureurs. Dit laat hij weten tegenover Autosport

Sinds de nieuwe reglementen dit seizoen is het grondeffect teruggekeerd. Dat heeft op een aantal teams geen positieve invloed gehad. Door het porpoising stuiteren sommige auto's en dat kan gevaren met zich meebrengen. De FIA heeft dan ook nieuwe regels aangekondigd wat betreft dat fenomeen en dat is volgens Toto Wolff maar goed ook. 

Hamilton_Mercedes_Bakoe

Hersenschade

Volgens een medische analyse kan de trilling, die door het porpoising optreed, hersenschade veroorzaken. "Wij hebben, de FIA ook, een medische analyse waarin staat dat bij een frequentie met één of twee hertz voor een aantal minuten achter elkaar op lange termijn hersenschade kan ontstaan. Wij hebben zes tot zeven hertz en dat voor enkele uren", aldus Wolff. Hierdoor is de FIA wel genoodzaakt om iets te doen aan het probleem omdat het dus een gevaar oplevert voor de coureurs. "De FIA heeft geen andere optie dan er iets aan te doen."

Problemen opgelost?

Of de porpoising problemen bij het team van Mercedes volledig zijn opgelost is onduidelijk, ook omdat er al even niet geracet is op een baan waarbij dit probleem optreedt. "Je zou zeggen dat het lijkt alsof we de auto begrijpen en er bovenop zitten, maar we zijn al een tijd niet op een baan geweest waar de auto extreem stuitert", vertelt de teambaas van Mercedes. Wolff vindt het dan ook belangrijk dat, ondanks de goede resultaten van nu, er voorzorgsmaatregelen getroffen worden. "De goede resultaten zijn irrelevant. Wij kunnen niet eens begrijpen hoe het is voor die coureurs om zo door elkaar geschud te worden. Dus moeten we voor volgend jaar voorzorgsmaatregelen treffen? ja, dat zeker."

Lees ook: Victor Muller voert gesprekken met Canadese investeerder

Lees ook: Alexander Albon: Ik worstelde met de Red Bull auto

Lees ook: Valtteri Bottas bestempelt 2022 als fijnste seizoen in carrière

 

 

 

 

door Zus Veldkamp

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden