Volgend seizoen zes sprintraces in Formule 1

Max Verstappen leidt de rest van de groep tijdens de sprintrace in Brazilië 2021

Vanaf volgend seizoen worden er zes sprintraces gehouden in de Formule 1. Dit jaar waren dat er nog drie. Bij de introductie ervan in 2021 waren maar weinig coureurs enthousiast, maar nu lijkt het format alsmaar succesvoller te worden.

In 2021 werd het sprintformat in de Formule 1 geïntroduceerd. Het is een race van zo'n honderd kilometer die op zaterdag wordt verreden, om de startgrid van de race op zondag te bepalen. De kwalificatie verschuift hierdoor naar vrijdag, die weer bepalend is voor de startopstelling van de sprintrace. Daarbij kunnen er in de sprintrace acht punten worden verdiend door de winnaar, aflopend tot één punt voor de coureur op de achtste positie. Hiermee staat er voor een groot deel van het veld dus daadwerkelijk iets op het spel, buiten de startpositie voor zondag. 

Niet direct een succes

Aan het begin bleken er nog wel wat haken en ogen te zitten aan dit nieuwe format, waarna er voorafgaand aan het huidige seizoen enkele vernieuwingen zijn doorgevoerd. Voor de teams zou het risico te groot zijn in verhouding tot de geringe beloning die er tegenover stond. In het eerste jaar kreeg namelijk enkel de top drie punten. Dit seizoen is dit uitgebreid naar de top acht. Daarbij waren coureurs het er niet mee eens dat de snelste man tijdens de kwalificatie op vrijdag niet de pole position op zijn naam kreeg. Deze titel werd na afloop van de sprint uitgedeeld. Ook dat is voorafgaand aan dit seizoen bijgesteld, waardoor de pole position wel op vrijdag wordt uitgedeeld, maar de startpositie voor de hoofdrace tijdens de sprint wordt bepaald. Daarom is de naam van het format ook veranderd van sprintkwalificatie naar sprintrace.  Nu bevalt het format zodanig, dat het aantal sprintraces volgend seizoen verdubbeld wordt.

Goede keuze

Stefano Domenicali, baas van de Formule 1, is erg blij met de ontwikkeling van de sprintraces en de beslissing van zes races per seizoen. "Ik ben blij dat we kunnen bevestigen dat er in het kampioenschap van 2023 zes sprintraces zullen plaatsvinden. Hiermee bouwen we voort op het succes van dit nieuwe format dat we in 2021 introduceerden", laat Domenicali weten. Daarbij gaat hij ervan uit dat dit zorgt voor meer spanning gedurende het raceweekend, omdat de belangrijke sessies zo over drie dagen verspreid zijn. "De sprint levert drie dagen aan actie op, waarbij de coureurs vanaf het begin op vrijdag tot de hoofdrace op zondag ergens voor strijden. Dit zorgt voor meer spanning in het weekend", iets waar hij al langer voor pleit.

Het is nog niet bekend tijdens welke grands prix deze sprintsraces plaatsvinden.

Lees ook: Racing Team Nederland niet in actie Petit Le Mans

Lees ook: Guanyu Zhou blijft bij Alfa Romeo in 2023

Lees ook: McLaren rijdt met nieuwe livery in Singapore en Japan

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden