Voormalig FIA-president Max Mosley pleegde zelfmoord na terminale kanker diagnose

30 mrt 2022 door Frederique van Grinsven
Header liveblog 1 Bahrein

Oud FIA-president Max Mosley blijkt zichzelf vorig jaar mei om het leven te hebben gebracht, nadat hij van artsen te horen kreeg dat hij nog maar enkele weken te leven had. Mosley overleed aan een zelf toegebrachte schotwond in zijn slaapkamer in Londen. Dat blijkt nu uit gerechtelijk onderzoek.

De 81-jarige informeerde zijn assistent over zijn plannen, at een laatste maaltijd met zijn vrouw en schreef een zelfmoordbrief. Later werd een briefje op zijn slaapkamerdeur gevonden met de tekst ‘niet naar binnen, bel de politie’.

Zeker van doodsoorzaak

Uit het onderzoek, dat dinsdag naar buiten kwam, blijkt dat er geen twijfel is over de doodsoorzaak. Mosley liep aanzienlijke verwondingen op door een schotwond.

Mosley ontwikkelde in 2019 een vorm van lymfklierkanker, waardoor zijn immuuncellen werden aangetast. De kanker werd onbehandelbaar verklaard en de Brit werd overgebracht naar palliatieve zorg.

Veiligheid te danken aan Mosley

Mosley was van 1993 tot 2009 voorzitter van de autosportbond FIA en maakte zich hard voor meer veiligheid in de autosport. Na de dood van Senna en Ratzenberger tijdens het raceweekend in Imola van 1994 voerde hij flink wat wijzingen door. Hij maakte de auto's veiliger, voerde zwaardere crashtests in en zorgde voor de invoer van het Head and Neck Support system, ook wel HANS-systeem genoemd. 

Bernie Ecclestone
(c) Red Bull Contentpool

Foto: Red Bull Content Pool

Geëmotioneerde Ecclestone

Voormalig Formule 1-baas Bernie Ecclestone liet toendertijd weten tegenover de BBC: "Het voelt alsof ik een familielid heb verloren. Max voelde als een broer."

Ecclestone sprak vol verwondering over de inzet van Mosley. "Hij deed veel dingen voor de autosport en voor de auto-industrie. Hij zorgde ervoor dat er veilige auto's werden gebouwd."

Denk jij aan zelfdoding? Neem 24/7 gratis en anoniem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0800-113 of chat op 113.nl.

Lees ook: Williams: veel geleerd van GP Saoedi-Arabië

Lees ook: Christian Horner: DRS-zones moeten gewijzigd worden

Lees ook: Carlos Sainz tevreden met vooruitgang in GP Saoedi-Arabië

30 mrt 2022 door Frederique van Grinsven

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen