William Byron wint NASCAR Cup-race op verbouwd Atlanta

alonso sprint imola

De NASCAR Cup Series heeft met William Byron dit seizoen een nieuwe winnaar gekregen. Afgelopen zondag wist de 24-jarige coureur de race op Atlanta Motor Speedway op zijn naam te schrijven na een spektakelstuk. Rick Winkelman praatte Grand Prix Radio bij.

De races op Altanta Motor Speedway stonden voorheen niet heel erg bekend als spannende races. Eigenlijk is er op de baan nooit echt een heel spannende race geweest. Het circuit had een ruwe asfalt laag waardoor de banden in principe helemaal aan flarden gescheurd. "Het was voor de coureurs meer een kwestie overleven", noemde Winkelman het racen in Atlanta.

Verbouwing

De NASCAR heeft voor dit seizoen een zeer ingrijpende verbouwing op het circuit van Atlanta laten plaatsvinden om het overleven te voorkomen. Er moest weer serieus geracet worden zonder het overlevingselement. Door het ingrijpen is die doelstelling geslaagd. Het circuit wordt nu ook wel een semi-superspeedway genoemd. "Dat klopt ook wel. Er is een hoge banking, een nieuwe asfaltlaag en een hoge snelheid is mogelijk", vertelde Winkelman.

Nieuwe wagens, Byron wint

De verbouwing in combinatie met de nieuwe generatie NASCAR-wagens zorgden voor een spectaculaire race. De meeste teams kennen de auto's nog niet helemaal, waardoor er veel gelijkheid onderling is. Dit zorgt het hele seizoen al voor veel spannende races en dat was in dit geval niet anders. William Byron wist met zijn Chevrolet de overwinning te halen en won zo zijn eerste race van het seizoen. Hiermee werd de Amerikaan de vijfde verschillende winnaar in evenzoveel races. 

William Byron Atlanta 2022.jpg
NASCAR (Sean Gardner/Getty Images)

Race vol spanning

De race stond bol van spektakel. De ene na de andere coureur wist aan de leding te komen, maar liefst 30 leiderswissels werden er tijdens de race genoteerd. Dat waren ook nog eens veel verschillende coureurs. De continue wisselingen zorgden voor een vermakelijke race, vol onvoorspelbare momenten. 

Vervolg op COTA, met Loris Hezemans

Komende zondag wordt het kampioenschap vervolgt met een road course. De NASCAR-coureurs zullen het Circuit of the Americas aandoen, waar ook de MotoGP en de Formule 1 een race afwerken. Het wordt hoe dan ook voor de Nederlandse autosport een historische race, want Loris Hezemans zal de eerste Nederlander worden die aan een NASCAR Cup-race mee zal doen.

De gehele update van Rick Winkelman en meer over het debuut van Hezemans hoor en lees je deze week bij Grand Prix Radio.

Lees ook: Rinus VeeKay met lege tank knap maar P10 in Texas, Newgarden wint

Lees ook: Deelname GP van Saoedi-Arabië onzeker voor Sebastian Vettel

Lees ook: Christian Horner baalt enorm van dubbele uitvalbeurt

 

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden