Zak Brown: Geen sprintraces in 2022

door Jay Hartman
10-saturday-monza

Algemeen directeur van McLaren Zak Brown ziet het nog niet snel gebeuren dat er sprintraces ingevoerd gaan worden tijdens de Formule 1-weekenden in 2022. Ondanks de plannen van F1 om zes sprintraces te houden op de zaterdag. Volgens Brown komt dat omdat sommige teams financieel gecompenseerd willen worden.

Brown publiceerde eerder deze week zijn visie op het F1-seizoen van 2022. Daarin benoemt hij zijn twijfels over het sprintraceformat voor aankomend seizoen. Het voorstel om tijdens zes grand prix-weekenden een sprintrace te houden op de zaterdag is niet goed gevallen bij sommige grote F1-teams. In eerdere berichten over de toekomstvisie van F1 over de sprintraces kwam dit probleem al naar voren.

Nu lijkt het erop met de verklaringen van Brown dat het toch een groter probleem is geworden. Brown vertelt dat er een team is die het budgetplafond verhoogd wilt hebben. Daardoor is er een strijd ontstaan tussen de kleinere teams en de grote teams. De kleinere teams vinden een verhoging van het budgetplafond een poging van de grotere teams om meer geld te kunnen uitgeven aan de ontwikkeling van de F1-auto's. Waaronder de namen van Red Bull, Mercedes en Ferrari worden genoemd van de teams die ontevreden zijn. 

Lando Norris na pitstop Grand Prix Abu Dhabi 2021

Geen sprintrace in 2022

De problemen over de financiële vergoeding zijn te groot waardoor de plannen voor de sprintraces van volgend jaar stil gelegd moeten worden. Motorsport.com meldt dat er 28 van de 30 stemmen nodig zijn in de F1 commissie om de regels van aankomend seizoen te veranderen. Twintig van die stemmen zijn van F1 zelf en de FIA. Nog acht F1-teams moeten met het huidige plan eens zijn om het door te kunnen laten gaan. Voor 2023 zijn er maar zes stemmen nodig en dus richt Zak Brown zijn pijlen op 2023. 

McLaren is wel tevreden met de plannen voor de sprintrace, maar Brown denkt niet dat de sprintraces in 2022 gaan komen. Hij is teleurgesteld in de grotere teams die proberen het budgetplafond te verhogen. Hij zegt dat de financiële regels onderdeel zijn van de sport. Hoewel hij niet denkt dat er nu nog tijd is om de regels aan te passen voor aankomend seizoen, hoopt hij wel dat er voor 2023 een overeenkomst wordt gesloten. "We kunnen beginnen met 2022, of we slaan 2022 over. Maar dan vind ik wel dat enkele teams aan de fans moeten uitleggen waarom er geen sprintraces zijn', aldus Zak Brown.

Lees ook: Dan Fallows in april naar Aston Martin

Lees ook: IndyCar-coureur O'Ward droomt van overstap Formule 1

Lees ook: Grote veranderingen in format F1-weekend

door Jay Hartman

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden