Zak Brown kritisch over Red Bull-samenwerking: "FIA moet er wat aan doen"

door Shakyra van den Heuvel
lando norris mclaren australie

Zak Brown is kritisch op de samenwerking tussen Red Bull en Visa Cash App RB (RB). Volgens hem is het onacceptabel dat een bedrijf twee teams in bezit kan hebben. De teambaas van McLaren heeft hier een duidelijke mening in. 

Red Bull Racing heeft sinds 2016 een zusterteam. Destijds was dat Torro Rosso, maar is inmiddels verandert in Visa Cash App RB (RB). Dit zusterteam wordt voornamelijk gebruikt voor het opleiden van junioren om hen zo goed mogelijk voor te bereiden voor de grote teams als Red Bull. De afgelopen jaren was er altijd een bepaalde samenwerking binnen de twee teams, maar nooit kwamen ze bij elkaar in de buurt als het ging om prestaties. 

Zak Brown bij McLaren Extreme E 2022

Foto: McLaren

Technische samenwerking

In 2024 zal de technische samenwerking verder worden uitgebreid tussen de twee teams. Zo zal Visa Cash App RB (RB) zoveel mogelijk onderdelen kopen die binnen de reglementen vallen. Hierdoor kunnen ze verschillende componenten gebruiken van Red Bull waardoor ze competitiever hopen te worden in het komende seizoen. Zak Brown, teambaas van McLaren, is zeer kritisch over deze samenwerking. "Als je naar elke andere grote sport kijkt, is het niet toegestaan om twee teams in bezit te hebben", aldus Brown tegen SkySports. Vervolgens roept hij de FIA op om hier wat aan te doen. "We hebben ook wat samenwerkingsverbanden op het circuit gezien en op technisch gebied zijn ze (RB, red.) zeer openhartig geweest over het feit dat ze bijvoorbeeld de ophanging gingen nemen. De sport is nu doorgegroeid en beschikt over een gelijk speelveld. Ik denk dat deze samenwerkingen juist voor ongelijke kansen zorgen. De fans verwachten het niet, dus de FIA moet er echt wat aan doen." De FIA heeft hier nog niet op gereageerd.

Lees ook: Mercedes onthult livery voor 2024

Lees ook: De geschiedenis van Haas: soms ups, maar vaak downs

Lees ook: Ferrari onthult zijn nieuwe bolide SF-24

door Shakyra van den Heuvel

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden