170520_MotoGP_Zarco

Maverick Viñales pakte de poleposition voor de MotoGP van Frankrijk, maar Johann Zarco stal de show in Le Mans. De Fransman knokte zichzelf voor eigen publiek naar de derde plaats in de kwalificatie: zijn eerste front row in de MotoGP. De tweede tijd was er voor Valentino Rossi, zodat de hele eerste rij morgenmiddag wordt bezet door Yamaha’s.

De zaterdag leverde een boel spektakel op in Le Mans. Doordat de eerste twee vrije trainingen op een natte baan werden verreden hadden veel coureurs de derde vrije training heel hard nodig om in de top 10 van de gecombineerde trainingen te komen. Dat geeft namelijk rechtstreeks toegang tot de tweede kwalificatie (Q2). Alle anderen moeten in Q1 strijden. De snelste twee daarvan mogen ook in Q2 meedoen om de verdeling van de eerste vier startrijen.

Het duurde even voordat de baan zo ver was opgedroogd dat de tijden van de eerste dag verbeterd werden, maar op het einde van de sessie ging iedereen er vol voor. Het leek wel een extra kwalificatiesessie. Opvallend was dat de twee KTM’s van Bradley Smith en Pol Espargaro bij de eerste tien terecht kwamen en dat Dani Pedrosa en Jorge Lorenzo – twee weken in Jerez nog winnaar en derde – stijf onderaan stonden.

Bloedstollende crash Jack Miller

https://www.youtube.com/watch?v=99-glT_efOk

Pas in de vierde vrije training, die eigenlijk nergens om gaat, maar die de MotoGP-coureurs de gelegenheid geeft de beste afstelling en bandenkeuze te maken, werden de omstandigheden echt beter. Maar de witte lijnen op de baan waren nog wel verraderlijk glad. Achtereenvolgens Andrea Dovizioso, Jorge Lorenzo, Jack Miller en Jonas Folger tuimelden door de grindbak. Vooral de crash van Miller was bloedstollend. De Australiër kwam er wonderwel goed vanaf en had alle geluk van de wereld dat hij niet geplet werd door de tollende machine, die compleet vernield was. In de kwalificatie ging Miller nog een keer onderuit. "In de eerste crash heb ik mijn rechterhand bezeerd en daardoor kon ik niet genoeg kracht zetten om de motor in bedwang te houden", verklaarde Miller de tweede crash. Het is maar de vraag of de winnaar van de TT van Assen van vorig jaar morgen in Le Mans kan starten. Als dat lukt, zal het vanaf de elfde plaats zijn, want zijn tijd verbeteren zat er na de twee valpartijen niet meer in. "Ik hoop het wel. Er gaat nu ijs op mijn hand en knie om de zwelling tegen te gaan."

Marc Marquez wist een crash maar ternauwernood te voorkomen en reed via de serviceroad langs de baan en door de paddock terug naar de pitbox, tot grote hilariteit van de mensen die door het rennerskwartier wandelden.
https://twitter.com/MotoGP/status/865901467420344320

https://twitter.com/MotoGP/status/865898930336391169

Eerste front row voor Zarco

In de eerste kwalificatie ging het er weer vol op. Zeker vier, vijf coureurs maakten aanspraak op de twee plaatsen die toegang geven tot Q2: Dovizioso, Lorenzo, Pedrosa, Zarco en Andrea Iannone. Bij het vallen van de vlag bleken Dovizioso en Zarco in de prijzen te zijn gevallen. Zarco gaf zijn talrijke fans meer dan waar voor hun geld, door niet alleen in Q1 te schitteren, maar daarna in Q2 ook nog eens de derde plaats te pakken. Dat lukte zelfs in zijn  Moto2-carrière maar twee keer in zijn thuiswedstrijd.

Het is de eerste front row voor de tweevoudig Moto2-kampioen die dit seizoen een bijzonder goed debuut maakt in de MotoGP. “Het is altijd moeilijk om in Le Mans een goed ritme te vinden”, vertelde Zarco. “Pas in FP3 had ik een goede flow te pakken en die kon ik in FP4 doortrekken. Met dat goede ritme kon ik in Q1 en daarna ook in Q2 deze goede tijden rijden. Uiteraard ben ik er dolblij mee dat ik voor eigen publiek zulke mooie dingen kan laten zien.” Eerder deze week maakte Zarco al bekend dat hij ook volgend jaar bij het Franse Monster Tech3 Yamaha-team blijft.

Snelste tijd voor Viñales

C-5uElaXUAECRVP-700x467
In deze auto gaat Ferando Alonso de Indy 500 proberen te winnen. (c) McLaren
In Frankrijk is weinig meer te merken van de malaise van de Yamaha-rijders in Jerez, twee weken geleden. Aanvankelijk wilde het nog niet zo met Valentino Rossi en Maverick Viñales op de natte baan in Le Mans, maar vandaag leken de problemen opgelost. Beide Yamaha-rijders zaten er in alle trainingen goed bij en wisten zich zo vanuit de achterhoede alsnog te plaatsen voor Q2.

Valentino Rossi probeerde een gooi te doen naar de poleposition, maar die poging mislukte doordat hij een foutje maakte en daardoor een paar seconden te kort kwam om nog een ronde te kunnen rijden. “Net niet genoeg voor de pole, maar met de tweede plaats ben ik ook tevreden.”

Viñales had nog vijf seconden over voordat de vlag viel en dus kon hij nog wel een ronde rijden. Daarin verbeterde hij zijn poletijd nog een keer. “We hebben de juiste keuzes gemaakt met de afstelling en de banden”, constateerde de Spanjaard tevreden.

Marc Marquez kwam net iets tekort voor de eerste rij. De wereldkampioen start van midden op de tweede rij, waar hij gezelschap krijgt van Cal Crutchlow (vierde) en Andrea Dovizioso (zesde).

Foto's: MotoGP.com

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen