Zware en mooie dag Dakar voor Nederlandse autocoureurs

door Gijs Leuvenink
dave klaassen

De Nederlandse deelnemers aan de Dakar hebben weer een zware dag achter de rug, maar opnieuw genoten de coureurs van het parcours. Marcel Vermeij is namens Grand Prix Radio aanwezig en sprak Tom Coronel en Dave Klaassen.

De gebroeders Coronel zijn goed in de strijd, maar hadden wat problemen onderweg. Tom Coronel baalt van het tijdsverlies. "Het is echt zonde. We krijgen ineens in de duinen een lekke band, dus wij hebben daar al tijd verloren. Een lekke band in de duinen is uniek. Toen hadden we ook nog een lekkage, dat merkten we pas aan de finish. Het bandenaflaatsysteem had het begeven. De schade is wel enigzins beperkt gebleven. De stage was verder wel vet, heel veel duinen en zandplateaus. De duinen die er zaten waren wel heftig, sommige waren serieus hoog."  Ondanks het tijdsverlies stegen de Coronels een plekje. Zij staan nu vijftiende in het klassement.

Klaassen: Bijna foutloos gereden

Dave Klaassen sprak over een lange dag, maar een goede dag. "Het was bijna foutloos allemaal. In de laatste dertig kilometer reden we in het donker, maar toen waren we de strijd al uit. We zaten even vast ergens en werden geholpen door Ronald van Loon. Ik dacht dat hij al weg was, maar ik reed toen tegen zijn auto aan. Het voorlampje krijgt hij van mij. De verbinding was gevaarlijk, de mensen rijden hier als gekken. Het is echt levensgevaarlijk."

Klaassen blikt terug op de eerste dagen. "De eerste dagen viel het bij ons enorm tegen. We vochten tegen het donker en dat win je niet. Je hebt dan geluk dat je een klein stukje in het donker rijdt, je moet dus naar voren te komen. Het tempo ligt bij iedereen hoog, voor het donker finishen is het doel. Je rijdt dan bijna 100% de hele tijd. In het licht eindigen is wel een must aan het worden. We gaan van dag naar dag."  Ook Dave Klaassen en co-coureur Tessa Rooth hebben een stapje gezet. Zij staan nu 94e.

Het autoklassement blijft in handen van Nasser Al-Attiyah, die de leiding stevig in handen heeft. De Audi-coureurs hadden een lastige dag en zijn de top drie uitgevallen. Henk Lategan, Zuid-Afrikaanse coureur, stijgt met stip naar plek twee en moet ruim anderhalf uur tijd inhalen voor plek één. Vijf minuten daarachter staat Lucas Moraes. Erik van Loon staat nog twaalfde, maar in de proef van zaterdag crashte de Nederlander de Dakar uit. De Coronels staan daarmee als beste Nederlanders op plek vijftien.

Klassement vrachtwagens ongemeen spannend

In de vrachtwagens kan het alle kanten nog op. De Tsjech Ales Loprais leidt nog altijd, maar Martin Vandenbrink heeft slechts 25 seconden achterstand. Vandenbrink pakte eveneens de stage win vrijdag. Janus van Kasteren staat op 26 minuten derde. Ook Mitchel van den Brink (zesde), Kees Koolen (achtste) en team Van de Laar (negende) staan in de top tien.

Lees ook: Piastri kijkt uit naar samenwerking Norris: Sterke teamgenoot om van te leren

Lees ook: Nederlanders spreken over mooie Dakar-dag

Lees ook: Prachtige Dakar-dag met succes gebroeders Coronel

door Gijs Leuvenink

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden