Nederlanders spreken over mooie Dakar-dag

door Gijs Leuvenink
Tom Coronel

De Nederlandse deelnemers hebben in de vierde etappe van Dakar een goede dag gehad. Marcel Vermeij is namens Grand Prix Radio afgereisd naar Saoedi-Arabië en heeft verschillende Nederlandse coureurs gesproken.

Pascal de Baar, achter het stuur in een vrachtwagen, zag tegen het einde een goede prestatie in rook opgaan nadat de dag goed begon. “We hadden al een iets te weinig brandstof erin gedaan. In een canyon kwamen we twee buggy’s tegen die met elkaar in contact zijn geraakt, daar konden we niet langs. Toen kwamen we ergens in een spoor terecht en sloeg ik de hele achteras eraf. We moesten dit repareren, daardoor verloren we veel tijd. Als we het wel vast weten te houden dit, dan kunnen het nog leuke dagen worden. De snelheid zat er goed in.” Pascal de Baar en zijn Renault-truck staan zevende bij de trucks.

Van de Laar: Gave dag gehad

Jan van de Laar, in de vrachtwagen actief, spreekt over een hele leuke dag. “Het was echt een gave dag. Het was 80% zand en duinen, waar hele mooie duinpartijen tussen zaten. Het was echt genieten. We moesten van achter starten en iedereen ging mooi aan de kant. We zaten goed in het ritme en we hebben besloten elke dag wat plaatsen te pakken en zo de tijd die we verloren hebben bijgeknabbeld.” Jan van de Laar en zijn team zijn sinds gister één positie gestegen naar plek negen. 

vdlaar

Riezebos: Karretje werkt goed

Jasper Riezebos, als co-coureur aanwezig na zelf regelmatig op de motor in Dakar gereden te hebben, had ook een goede dag. “We gingen als een gek, het eerste stuk was heel mooi met de duinen. We hebben besloten dat we die duinen vol zouden aanvallen. Het karretje werkt goed. Wij hebben het gevaar niet opgezocht, de rest hebben we veel stil zien staan. We hebben het met zijn drieën erg goed in de kar, dus dat is fijn. Enige kritiekpuntje van de dag is dat we als we wegrijden al bijna in het donker weggaan, dan is het al moeilijker te rijden.” Riezebos staat met zijn teammaat Hoondert op de negentiende plek in de tussenstand bij de vrachtwagens. 

In het vrachtwagenklassement is het Martin Macik die leidt. Mitchel van den Brink en zijn combinatie staan tweede op tien minuten. Martin Vandenbrink moet daarop weer drie minuten toegeven en staat daarmee vierde. De Baar staat zevende, Team Van de Laar negende. Janus van Kasteren stond er goed bij, maar verloor woensdag veel tijd. Hij staat nu tiende. 

Klaassen: Gespeeld met bandendruk

Dave Klaassen sprak ook over een mooie dag. “Het was goed te doen. We moesten ons eigen pad maken, na een minuut of 25 hadden we het goed te pakken. Het eerste deel reden we goed, het tweede deel dachten we dat we het zand hadden gehad en hadden we de bandendruk opgekrikt. We kwamen nog in een terrein dat glad was en daarna hebben we de bandendruk weer laten zakken. Via een klein drooggevallen riviertje hebben we toch daar kunnen rijden. We hebben hier en daar wat tijd laten liggen. De brandstof was wel een dingetje, die ging erg snel leeg.” Klaassen staat 109e in de stand.

Tom Coronel: Lopen voor op schema

Tom Coronel sprak eveneens over een goede dag. “Het was een hele goede. Het begin was heel zwaar met zware duinen, we moesten veel omhoog. De auto heeft het daardoor wel heel erg zwaar. Het middengedeelte was gaaf met plateaus en wat duinen en daarna nog wat rotspartijen. We hebben daar zelfs nog in de limiter gezeten. In het einde zagen we veel duinen. We hebben daar nog ergens een lekke band gehad wat vier minuten gekost had. We lopen voor op het schema. We gingen in het begin wel een beetje te snel net Tim achter het stuur. Die lekke band had ik wel aan zien komen, we zoeken de limieten op en dan gaan we er wel eens overheen.” De gebroerers Coronel zijn naar de achttiende positie gestegen.

Bij de auto's heeft Sebastien Loeb de leiding gegrepen in zijn Hunter ProDrive. Achter de Fransman staat Stephane Peterhansel op dertien seconden, Audi-teammaat Carlos Sainz Sr. staat op 1:50 van de koppositie. Erik van Loon is nog altijd de beste Nederlander en staat nu elfde op een dik half uur.

 

Lees ook: Piastri kijkt uit naar samenwerking Norris: Sterke teamgenoot om van te leren

Lees ook: Ferrari goed op weg naar lichte auto

Lees ook: Dakar Update: Regen maakt einde aan dag

door Gijs Leuvenink

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden