Prachtige Dakar-dag met succes gebroeders Coronel

door Gijs Leuvenink
coronelbroersdakar2023

De Nederlandse deelnemers aan de Dakar hebben genoten van de proef van donderdag. Met name de gebroeders Coronel hebben het goed gedaan en stijgen stukje bij beetje in het klassement. Marcel Vermeij is namens Grand Prix Radio aanwezig in Saoedi-Arabië en sprak met enkele deelnemers.

Tom Coronel, samen met zijn tweelingbroer Tim in de auto's actief, spreekt vol trots over zijn presaties, nu hij naar de zestiende plek is gestegen. "Dit is echt een droom die uitkomt als we het vasthouden. We hopen rond de 25e plek of twintigste te komen maar we gaan steeds beter omdat we constant zijn. Vandaag was wel heel zwaar, we hebben meer benzine gebruikt dan gedacht. We hielden weinig over, maar het was wel heel gaaf. We reden samen met een Toyota op, dat gaf ons een mooie snelheid vandaag."

Klaassen: Mooie proef

Dave Klaassen, actief in de auto's, sprak over een mooie proef. "Het was mooi vandaag. Aan het einde met de laagstaande zon hadden we wat moeite met de duinen. We maakten daar wel een klappertje, omdat de duin ineens brak. Dat hadden we niet gezien. Daar schrokken we wel van. Het was verder wel een mooie stage. De startmotor had even vastgezeten, maar daarna liep hij weer door hulp van Ronald van Loon. Morgen wordt een heel ingewikkelde dag zeggen ze, ik zou het wel zien." Klaassen is samen met co-coureur Tessa Rooth de top honderd ingekomen en staat nu honderdste in de stand.

Ronald van Loon: Zijn op de goede weg

Ook Ronald van Loon vond het een mooie proef. "Het was wel vooral zand en duinen, maar wel heel mooi. Er zaten ook flinke afstappen in, ook in het donker moesten we daar doorheen. We moesten daar goed opletten. We reden achter Dave (Klaassen) aan en waren afhankelijk van hem. We moeten de eerste twee dagen snel vergeten, daarna is het goed gegaan. We hebben veel schade in de eerste dagen gehad wat veel tijd gekost heeft. Met name de tweede dag dat de achteras alles kapot sloeg was jammer." Ronald van Loon is naar de 127e plek geklommen in de stand.

Bij de auto's wisselt de kop dag op dag en nu leidt Nasser Al-Attiyah. Carlos Sainz sr. volgt op bijna twee minuten achterstand. Audi-teammaat Stephane Peterhansel geeft drie minuut 44 toe en staat derde. De broers Coronel zijn de beste Nederlanders in de stand, Erik van Loon staat één positie achter Tim en Tom.

De Baar: Kunnen in de top drie meedoen

Pascal de Baar, vrachtwagencoureur, werd vijfde in de proef, maar kwam ook dichtbij een podium. "We waren bijna derde. Van Kasteren kwam in de vlakke gedeeltes ons voorbij. We hebben een motorprobleem eerder gehad, vandaag deed alles het perfect. We zitten er goed bij, we kunnen in de top drie meedraaien. Dat moet geen probleem zijn." Pascal de Baar is naar plek vijf gestegen. De Nederlandse coureur moet bijna zes minuten toegeven op de leiding, nu in handen van de Tsjech Ales Loprais.

PAscal de Baar

Foto: Rallymaniacs.com

Ben van de Laar: Was niet heel spannend.

Ben van de Laar, in de vrachtwagen deelnemend, sprak over een niet heel spannende dag. "We konden gewoon de sporen volgen. Ik bleef wel de aantekeningen oplezen, dat gaf wel vertrouwen, maar het was niet heel ingewikkeld als navigator. Het laatste stuk was wel mooi, maar het was wel weer veel zand. Heel wat trucks zijn al afgevallen in het klassement, er is veel gebeurd en gaat nog veel gebeuren. Het is zaak uit de problemen te blijven." Van de Laar staat op ruim een half uur achter op Loprais achtste.

Zoals genoemd, Ales Loprais leidt in de vrachtwagens. Martin Vandenbrink zit de Tsjech op de hielen met zestien seconden en staat tweede. Janus van Kasteren maakte veel tijd goed en staat derde, op ruim drie minuten. Pascal de Baar is vijfde, Kees Koolen is zevende bij de trucks. Ben van de Laar is achtste.

Lees ook: Piastri kijkt uit naar samenwerking Norris: Sterke teamgenoot om van te leren

Lees ook: Ferrari goed op weg naar lichte auto

Lees ook: Nederlanders spreken over mooie Dakar-dag

door Gijs Leuvenink

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden