Progressie Spa-Francorchamps in vijf beelden

alonso sprint imola

Om het circuit van Spa-Francorchamps is veel te doen de laatste tijd. Vooral wat betreft de veiligheid is er de laatste jaren enorm veel commotie. Zo zou de bekende bochtencombinatie Eau Rouge-Raidillon te gevaarlijk zijn voor de extreem snelle F1-bolides van tegenwoordig. Het circuit is daarom aan een renovatie bezig.

Spa-Francorchamps wordt door veel coureurs gezien als een van de leukste circuits op de racekalender van de Formule 1.  Echter heeft het fantastische circuit in de Belgische Ardennen ook haar keerpunten. Grand Prix Radio neemt je met verschillende actuele foto’s mee in de reis naar het ‘Spa-Francorchamps van de toekomst’.

De eerste en misschien wel meest besproken aanpassing van het circuit zal worden gedaan in de bochtencombinatie Eau Rouge-Raidillon, waar afgelopen seizoen Lando Norris nog hard de muur in reed tijdens de door regen bevallen kwalificatie in België. Ook in 2019 ging het goed mis in deze bochten, toen F2-coureur Anthoine Hubert hier een fataal ongeluk ondervond die ieder Formule 1-betrokken individu aan het denken zette. Na dit laatste incident zijn de plannen om de veiligheid in Eau Rouge-Raidillon te verbeteren in gang gezet.

Eau Rouge-Raidillon (bocht 2 en 3)

Bij deze fenomenale bochtencombinatie zal flink worden gerenoveerd. Zo is het chalet dat zich boven aan de heuvel van Eau Rouge bevond gesloopt en zal er meer uitloopstrook worden gedaan richting de bebossing achter het circuit, om zo auto’s langer en beter te kunnen afremmen. Dit om soortgelijke crashes als die van Hubert en Norris te voorkomen en meer veiligheid te genereren. De verdere lay-out van het circuit wordt niet aangepast, wat betekent dat de bocht zelf nog steeds hetzelfde zal zijn.

La Source (bocht 1)

La Source is al jarenlang een uitdagende bocht gebleken voor coureurs om tijdens de start van een Grand Prix op Spa-Francorchamps doorheen te komen. In 2018, nadat de halo ingevoerd werd in de Formule 1, was er een crash in deze bocht waarbij onder ander Charles Leclerc en Fernando Alonso bij betrokken waren. Deze halo heeft uiteindelijk het leven gered van Charles Leclerc, toen de bolide van Alonso gelift werd door de auto van Nico Hülkenberg die zich verremde en Alonso zo op het bovenste gedeelte van de Sauber van Leclerc liftte. Men denkt dat dit mede komt door het heftige remgedeelte en weinig uitloopstrook aan het einde van La Source. Dit gedeelte zal dus onder handen worden genomen en uitgebreid worden door middel van een langere uitloopstrook en een gedeelte gravel aan het einde van deze strook. Zelfs de tribunes zullen worden verplaatst en aangepast, mede voor de veiligheid van de fans.

La Source 1 Spa Francorchamps
Werkzaamheden La Source

 

La Source 2 Grand-Stands Spa Francorchamps
Werkzaamheden La Source

Blanchimont (bocht 16 en 17)

Velen weten nog wel de legendarische inhaalactie van Max Verstappen in 2015, waarin hij de Sauber van Felipe Nar buitenom in Blanchimont inhaalde. Bij deze actie scheelde het niet veel of Max Verstappen schoof via de curbstone de baan af en de muur in. Om deze enorm snelle bocht, die zelfs met de huidige F1-bolides vol gas wordt genomen, nog wat veiliger te maken, wordt er extra uitloopstrook en gravel neergelegd aan de buitenzijde van Blanchimont. Ook de vangrail wordt vervangen en verplaatst, dit alles ook weer voor de veiligheid van de coureurs.

Blanchimont Spa Francorchamps
Werkzaamheden Blachimont

Bruxelles (bocht 8)

Ook deze snelle doordraaier zal onder handen worden genomen. Geen extreme verandering, maar de uitloopstrook die er nu ligt zal worden vervangen voor een uitloopstrook van gravel. Hierdoor zullen de bolides eerder af worden geremd als ze de baan verlaten en heeft een aanraking met de bandenstapel een minder grote kans.

Bruxelles Spa Franchormaps
Werkzaamheden Bruxelles

 

 

Lees ook: Tom Coronel over Dakar: "Auto stuk competitiever dan vorige"

 

Lees ook: Grand Prix Radio Rapport: Charles Leclerc

 

Lees ook: Antonio Giovinazzi: "Niet mijn laatste grand prix"

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden