F3: Zege voor Maloney, titel voor Victor Martins

door Gijs Leuvenink
01-Victor-Martins-MP-Motorsport-C-Formula-Motorsport-Limited

De hoofdrace in de Formule 3 op Monza is een prooi geworden voor Zane Maloney, waarachter Oliver Bearman tweede werd. Na een bult tijdstraffen werd de glimlach bij Victor Martins het breedst, hij is de nieuwe kampioen in de Formule 3.

Met Alexander Smolyar en Zane Maloney op de eerste rij gingen de mannen van start. De Barbadaan Maloney ging als snelste weg. Daarachter schoof de kersverse kampioen Victor Martins naar plek drie, waar hij vanaf plek vier van start ging. Martins pakte Roman Stanek in de eerste bocht.

Hevige gevechten

De race werd getekend door hevige gevechten. Maloney en Martins gingen vol de strijd aan voor de overwinning en Maloney trok aan het langste eind. Later voegde Ollie Bearman zich in de strijd en ging met Maloney om de overwinning in het gevecht. Bearman leek de leiding te pakken, maar moest na een touché zijn leidende positie opgeven. 

Ook in de achterhoede werd er volop gevochten, waar veel incidenten waren. Zonder al te veel problemen konden de coureurs verder, maar het was een enorme strijd. Onder andere titelkandidaat Isack Hadjar was in het gevecht verwikkeld, maar het mocht voor hem niet meer baten richting de titel. 

Rode vlag

Kush Maini en Brad Benavides knalden op elkaar bij uitkomen tweede Lesmo en veroorzaakten zo de tweede safety car. De medical car kwam ter plaatse vanwege de impact, maar gelukkig stapten beide coureurs ongedeerd de auto uit. Maini spinde en nam in de crash Benavides mee. De sessie werd gestaakt door de rode vlag kwam uit vanwege de herstelwerkzaamheden aan de tecpro vangrails. 

Titel naar Martins na veel tijdstraffen

Tijdens de rode vlag kwam er een vijf seconden straf voor Victor Martins na het viermaal overschrijden van de track limits. Het regende daarna nog straffen en ook werd bekend dat de race niet meer voortgezet zou worden. De spanning was te snijden voor een officiële uitslag richting de titel, want zowel Ollie Bearman als Zane Maloney áls Victor Martins konden de titel behalen. Uiteindelijk werd stukje bij beetje duidelijk dat Victor Martins de titel pakte, voor Maloney en Bearman. 

Lees ook: Toto Wolff: Gat is wel erg groot

Lees ook: Dit is de startopstelling voor de Grand Prix van Italië

Lees ook: Nyck de Vries: Ik ben nooit tevreden met mezelf

door Gijs Leuvenink

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden