FIA houdt voet bij stuk, aangekondigde maatregelen worden toegepast

door Zus Veldkamp
FIA_Turkey09_418_7

De FIA gaat de aangekondigde maatregelen toepassen. Die maatregelen gaan van kracht vanaf de Grand Prix van België. De maatregelen hebben onder andere effect op het porpoising en de flexi-vloeren. Ondanks grote protesten van de Formule 1-teams zet de FIA door.

Door de nieuwe reglementen voor 2022 is het effect porpoising erbij gekomen. Sommige teams hebben er meer last van dan anderen, maar vanwege de veiligheid van de coureurs werd er gevraagd om aanpassingen. Al zijn de meeste teams het niet eens met de nu ingestelde maatregelen door de FIA. 

Meetsysteem

Er komt een nieuw meetsysteem bij, de Aerodynamic Oscillation Metric (AOM). Dit systeem gaat meten hoeveel de bolides stuiteren en wie over een bepaalde waarde zit moet verplicht de afstelling van de auto aanpassen. Zo gaat het stuiteren beperkt worden. Veel teams zijn hier niet tevreden mee, want ze zouden het zonder bemoeienis van de FIA op kunnen lossen. De teams zijn het er ook niet mee eens dat de FIA dan de afstelling van de auto kan bepalen. Ook de flexibele vloeren en planken worden hiermee aangepakt, want menig Formule 1-team had de regels wat betreft die onderdelen al omzeild. Het meetsysteem wordt vanaf de Grand Prix van België verplicht, maar de teams krijgen al vanaf de Grand Prix van Frankrijk het meetsysteem zodat ze er mee kunnen oefenen. 

Lewis Hamilton Mercedes Imola zaterdag sprint

Veiligheidskwestie

Ondanks forse kritiek van de Formule 1-teams besluit de FIA er niet naar te luisteren. Volgens de organisatie weegt de veiligheidskwestie zwaarder dan de meningen van de teams. "Het is de verantwoordelijkheid van de FIA om in te grijpen bij veiligheidskwesties. De reden dat het reglement dergelijke maatregelen mogelijk maakt, is juist om beslissingen te kunnen nemen zonder beïnvloed te worden door de concurrentiepositie waarin elk team zich kan bevinden”, blijkt uit het gegeven statement. 

Maatregelen 2023

Ook voor het seizoen van 2023 zijn er nieuwe maatregelen aangekondigd. De FIA denkt dat met de toenemende downforce in 2023 de problemen alleen nog maar groter worden. Zo wordt de rand van de vloer opgehoogd met 25 millimeter, datzelfde geldt ook voor de onderzijde van de diffuser. De buigtesten van de vloeren worden ook aangepast. Verder moeten de skid blocks in de plank onder de bolides aangepast worden. Bij dat laatste onderdeel hebben teams met bewegende onderdelen de regels weten te omzeilen en dat wil de FIA voorkomen. 

Lees ook: AlphaTauri met upgrades richting Frankrijk

Lees ook: Lewis Hamilton kritisch op anti-discriminatie campagne: Loze belofte

Lees ook: Christian Horner: Track limits enorm probleem in Frankrijk

 

door Zus Veldkamp

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden