Haas haalt Russische vlag en Uralkali-logo van livery

door Jacobine van den Berg
Header liveblog 1 Bahrein

Het team van Haas neemt voor de derde testdag in Barcelona afstand van sponsor Uralkali. De aanleiding is de Russische invasie in Oekraïne. Haas komt vrijdag in actie met een volledig witte auto waarop ook de Russische vlag ontbreekt.

In een statement meldt Haas specifiek dat het tijdens de derde testdag in Barcelona zonder de rood-wit-blauwe kleuren en logo's van het Russische Uralkali gaat rijden. Het is nog niet bekend wat het team gaat doen met de livery tijdens de testdagen in Bahrein en de normale Formule 1-weekenden.

Het team wil verder geen commentaar geven, behalve dat Nikita Mazepin zoals gepland vrijdag de ochtendsessie zal rijden en Mick Schumacher hem 's middags aflost. 

Uralkali

Sinds de komst van Nikita Mazepin bij het Amerikaanse team en de titelsponsor Uralkali met zich meenam is de Russische vlag prominent aanwezig op de auto. Mazepins vader Dmitry Mazepin is deels eigenaar van Uralkali en heeft nauwe banden met het huidige Russische regime. Daarnaast is Uralkali een zeer belangrijke en waardevolle sponsor voor Haas en is de kans aanwezig dat de deal nog op de tocht komt te staan gezien de omstandigheden.

De vlag op de bolide is al enige tijd omstreden door de sancties tegen Rusland door anti-dopingagentschap WADA. Deze sanctie zorgt er onder meer voor dat Mazepin niet onder de Russische vlag mag uitkomen maar onder de vlag van de Russische autosportbond. 

Haas / 2022
Foto: Haas F1 Team Media

Losse schroeven

De situatie in Oekraïne is vandaag in de Formule 1-wereld niet onbesproken gebleven. De Grand Prix van Rusland die gepland staat in september bevindt zich inmiddels ook op losse schroeven. Daarnaast heeft Sebastian Vettel ook al laten weten de race te boycotten als hij doorgang vindt.

Lees ook: F1 aan Tafel over nieuwe bandenregels: Dit wordt interessant

Lees ook: Hamilton steunt beslissing om te stoppen met knielen

Lees ook: Vettel duidelijk: Ik race niet in Rusland

 

door Jacobine van den Berg

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden