Hero or Zero: VT3 en kwalificatie GP Singapore

Max Verstappen Red Bull Racing

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Hero or Zero zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering de derde vrije training en de kwalificatie van de Grand Prix van Singapore, met onder andere de snelle ronde van Verstappen en de gemengde gevoelens bij Alpine.

Hero

Fernando Alonso

Fernando Alonso kan terugkijken op een zeer goede kwalificatie. Met drie topteams leek een zevende plaats het maximaal haalbare. De ervaren Spanjaard zat er de hele kwalificatie goed bij en wist als best of the rest te eindigen. Door de tegenvallende resultaten van Russell en Verstappen is dat ook nog eens een vijfde startplaats geworden.

Kevin Magnussen

Ook Kevin Magnussen zal tevreden zijn na afloop van de kwalificatie. De Deen begon de kwalificatie op de zachte band en hoopte dat het al droog genoeg was. Dit was niet het geval maar als kleiner team moet je soms een gokje wagen. Eenmaal gewisseld naar de intermediates zat de snelheid er goed in. De Haas-coureur wist in Q3 terecht te komen en was daarin ook nog sneller dan Yuki Tsunoda. Een negende startplaats op een stratencircuit als Singapore biedt genoeg kansen voor de race.

Q3

Misschien was de grote winnaar van de dag wel de Formule 1-fan. Vooral in het derde deel was het erg spannend. In de eerste minuten was nog even de vraag of de slicks wel snel genoeg zouden zijn toen Yuki Tsunoda ruim sneller was dan de rest. Toen het droog genoeg bleek werd de baan iedere seconde sneller. Een strijd om pole tussen meerdere coureurs van drie verschillende teams en een uitslag waarbij de top drie binnen een tienden staan zorgden voor een mooie kwalificatie voor de kijker.

Zero

Esteban Ocon

Voor Esteban Ocon was het een zeer tegenvallende kwalificatie. Na afloop klaagde hij over de boordradio over de remmen. De Fransman wist zich niet te verbeteren terwijl de baan steeds sneller werd. Doordat veel coureurs stappen konden maken en Ocon zijn tijd niet meer verbeterde moet hij genoegen nemen met een achttiende plaats.

Red Bull Racing

Toch zal Ocon niet de meeste gefrustreerde coureur zijn na afloop van de kwalificatie, dat is namelijk Max Verstappen. Het plan voor Q3 was simpel, rustig beginnen en pieken aan het einde. Op een opdrogende baan is het belangrijk dat je de laatste bent die een ronde kan zetten. Dit ging qua timing erg goed, de Nederlander reed op de droogste baan van de dag in zijn laatste ronde. Ook zijn ronde was erg goed, alleen een grote fout zou de pole position nog in gevaar kunnen brengen. Toen de Red Bull-coureur richting de laatste bochtencombinatie ging met zelfs nog meerdere paarse minisectoren in sector drie kreeg hij ineens te horen dat hij direct naar binnen moest komen. Het team wilde over de boordradio niet vertellen wat het probleem was. Wat we wel konden horen op de boordradio was een scheldende Verstappen. In plaats van P1 start de leider in het kampioenschap nu vanaf P8.

George Russell

Voor George Russell was het geen goede dag, de Brit wist niet in het derde deel van de kwalificatie te komen. De Mercedes is dit jaar misschien niet op ieder circuit even goed maar Hamilton liet zien dat dit op de zaterdag in Singapore in ieder geval niet zo was. Terwijl zijn teamgenoot kon vechten om de pole moest Russell zelf al toekijken, kortom een tegenvallend resultaat.

Lees ook: Charles Leclerc pakt pole position in thriller, Verstappen op P8

Lees ook: George Russell: We hadden problemen met de remmen

Lees ook: VT3 GP Singapore: Leclerc snelste in natte en korte training

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden