Hero or Zero: VT3 & kwalificatie Grand Prix van de Verenigde Staten

Lance Stroll Amerika 2022

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Hero or Zero zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering VT3 en de kwalificatie van de Grand Prix van de Verenigde Staten, met onder andere Stroll die verrast, klagende Leclerc en harde wind.

Hero

Lance Stroll

Het Circuit of the Americas lijkt wonderen te doen voor de Aston Martin en dan met name voor Lance Stroll. De Canadees zit beide sessies lekker in zijn vel en weet sterke tijden neer te zetten. In de derde vrije training werd hij negende, maar in de kwalificatie verbeterde hij zichzelf en werd hij zevende. Door de gridstraffen van Charles Leclerc en Sergio Pérez schuift hij twee plekken op en start hij als vijfde. Dit is dit seizoen voor hem de beste startplek. Het is voor Stroll en Aston Martin hopen dat hij goed mee kan komen met de auto's om zich heen om kostbare punten te scoren. Het team staat nu zevende in het constructeurskampioenschap met 45 punten, maar zit Alfa Romeo op de hielen, dat team heeft nu 52 punten. Stroll staat momenteel vijftiende, maar zou in theorie Magnussen in kunnen halen, dan moet hij 10 punten scoren. 

Valtteri Bottas

Valtteri Bottas had beide sessies flink het gaspedaal ingedrukt. Na een goede start aan hun seizoen lijkt Alfa Romeo daarna in een dip geraakt te zijn. Veel uitvalbeurten voor Bottas en Zhou zorgde ervoor dat ze weinig punten scoorden. Het lijkt echter weer wat beter te gaan met de Alfa Romeo. Bottas zag er al erg snel uit tijdens VT3 en tijdens de kwalificatie kwam dat er ook uit. De Fin kwaliceerde zich als tiende, maar mag door gridstraffen van meerdere coureurs als zevende starten. Zijn teamgenoot was ook snel onderweg en leek in eerste instantie door te zijn naar Q3, maar had last van track limits. Ook heeft de Chinees een gridstraf, dus start hij als negentiende. 

Carlos Sainz

Het leek wel of Carlos Sainz zichzelf even wilde bewijzen tijdens de kwalificatie. Het afgelopen seizoen heeft hij tijd nodig gehad om de Ferrari te leren kennen. Dat ging niet altijd van een leien dakje. Zo heeft hij een aantal uitvalbeurten achter zijn naam staan. Dat is natuurlijk niet zo lekker als je teamgenoot Leclerc kandidaat was voor de titel. Maar in Austin staat hij er. Hij rijdt een foutloze en snelle ronde in de kwalificatie, iets wat Leclerc en Verstappen niet lukt. Hier profiteert hij van en laat hij zien dat hij toch echt hard kan rijden. Voor Sainz is te hopen dat hij goed weg komt vanaf P1 en onderweg geen betrouwbaarheidsproblemen gaat krijgen, dan kan hij wellicht de race winnen. 

Carlos Sainz cowboyhoed Amerika 2022
Foto: Scuderia Ferrari Press Office

Zero

De wind

Het waait het hele weekend al best wel op het Circuit of the Americas, maar tijdens VT3 en de kwalificatie was het nog wel een tandje meer. Veel coureurs hadden daar dan ook wel last van. Het was lastig om een schoon rondje neer te zetten. Veel coureurs hadden overstuur momentjes, kwamen driftend bochten door of gingen gewoon wijd. Over de boordradio's klonk dan ook veel geklaag over de wind. Een voordeel wel, door de twee grote vlaggen kunnen ze in ieder geval zien welke richting de wind op waait en hoe hard het waait. 

Charles Leclerc

Tijdens de derde vrije training was Charles Leclerc al veel aan het klagen over de bandenslijtage. Zo zou hij zijn softs maar voor één rondje kunnen gebruiken, daarna is al het goede er wel vanaf. Tijdens de kwalificatie heeft hij grote moeite om een schone ronde te rijden. Elk rondje dat hij rijdt heeft hij wel ergens een paar momenten. Dit zorgt er dan ook voor dat hij geen pole weet te pakken. Ook heeft de Monegask de zoveelste gridstraf aan zijn broek hangen. Hierdoor start hij de race vanaf P12. Hiermee wordt de strijd om P2 in het wereldkampioenschap erg spannend. Leclerc, Pérez, Sainz en Russell kunnen allemaal nog tweede worden, maar het lijkt voornamelijk tussen Leclerc en Pérez te gaan. Nu heeft Leclerc die 10 plekken gridstraf, maar Pérez heeft er een van 5 plekken. Kortom, we moeten tijdens de race gaan letten op het middenveld en dan met name op Leclerc en Pérez.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door FORMULA 1® (@f1)

Pierre Gasly

De magie van vorig jaar lijkt weg te zijn bij Pierre Gasly, of heeft hij het simpelweg opgegeven met de AlphaTauri omdat hij weet dat hij voor een ander team rijdt volgend jaar. De Fransman klaagt continu over zijn remmen die niet goed werken en laat dat ook duidelijk weten aan het team. Ondanks die problemen lukt het hem niet om zich te laten zien. Waar teams zoals Aston Martin echt een stap hebben gezet, blijft de AlphaTauri toch echt achter. Dat zijn niet echt goede tekens voor Nyck de Vries, die volgend jaar de stoel van Gasly overneemt. Gasly start de race door een aantal gridstraffen van coureurs als elfde. 

Lees ook: Sainz na pole: Dit zat er aan te komen

Lees ook: Mercedes lichtelijk teleurgesteld na kwalificatie VS

Lees ook: Charles Leclerc: Carlos verdient het op pole te staan

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden