Jeroen Bleekemolen blikt vooruit op GP Azerbeidzjan

azerbeidzjan race 2021

De Formule 1 heeft weer een double header voor de boeg: Azerbeidzjan en Canada. Het stratenciruit van Bakoe staat nu zes jaar op de kalender, en is ondertussen uitgegroeid tot een mooi circuit met gave wedstrijden. Jeroen Bleekemolen blikt voor Grand Prix Radio vooruit op de Grand Prix van Azerbeidzjan.

Vorig jaar kon Max Verstappen de race niet uitrijden door een klapband, waarna Sergio Pérez er met de winst vandoor ging. Pérez pakte hiermee zijn eerste overwinning voor Red Bull. Verstappen is dit jaar uit op revanche en zal de komende race dan ook graag achter zijn naam schrijven. 

Ferrari versus Red Bull 

Bleekemolen verwacht dit weekend een nauw gevecht tussen Ferrari en Red Bull. Daarbij valt hem op dat de strijd tussen de teams nu echt aan is. "De protesten waren er na Monaco, dus je ziet dat de spanning oploopt en het er toch wel steeds een beetje harder aan toe gaat." Buiten de strijd tussen de teams, verwacht hij vooral dat de twee koplopers in het kampioenschap het elkaar moeilijk gaan maken. "Het zal een strijd worden tussen Verstappen en Leclerc, wie weet Pérez erbij. Carlos Sainz staat er nét even te ver achter."

Bandencompounds

Pirelli neemt de zachtste banden mee naar Bakoe. Dit zijn dezelfde banden als waarmee er in Monaco werd geracet. Volgens Bleekemolen is de kans op klapbanden ook dit jaar weer aanwezig: "Waar we vooral op moeten letten, zijn natuurlijk de klapbanden. Max Verstappen had daar vorig jaar last van en verloor de race. En hij was niet de enige."

Strategie

Strategisch gezien lijkt dit een lastige race te worden. Door de combinatie van een lang recht stuk, maar ook langzame bochten, is het lastig om de auto juist af de stellen. "Kies je voor topsnelheid, of wat meer downforce", is het dilemma dat Bleekemolen voorschotelt. Daarbij is de kwalificatie nog een punt van aandacht. "Het is een ontzettend lang, recht stuk met een lange DRS-zone, waar je in de kwalificatie misschien wel een slipstream nodig hebt." De kwalificatie is dus niet zo belangrijk als in bijvoorbeeld Monaco, maar Bakoe is en blijft een stratencircuit; in het krappe gedeelte van de baan kun je moeilijk inhalen.

De gehele update van Jeroen Bleekemolen is te horen op Grand Prix Radio.

Lees ook: Sergio Pérez uit op zege in Bakoe

Lees ook: Günther Steiner hoopt op schadevrij weekend in Azerbeidzjan

Lees ook: Max Verstappen blikt vooruit op Bakoe: Hebben iets recht te zetten

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden