Podiumplek voor Bent Viscaal en Sophia Floersch bij ELMS-debuut

door Jacobine van den Berg
10-saturday-monza

Bent Viscaal heeft een sterk debuut van zijn endurancecarrière achter de rug. Samen met teamgenote Sophia Floersch reed de Nederlander in Le Castellet tijdens de openingswedstrijd van het European Le Mans Series-seizoen 2022 naar een tweede plek op het podium.

Het team van Algarve Pro Racing starrte de race vanaf een teleurstellende tiende plek. Floersch kreeg het voor elkaar om vier tegenstanders in te halen en aan het einde van haar rijtijd op de vierde plaats te staan.

Vervolgens was het Viscaal die in mocht stappen om de positie te verdedigen. In de ELMS doen liefst 42 wagens mee, waarvan er zeventien uitkomen in de LMP2-klasse. Het veld is bijzonder competitief en vanwege het hoge aantal deelnemers daarnaast ook spectaculair. Op ieder moment zou er een tegenstander voor, naast of in de achteruitkijkspiegel op kunnen duiken. Bovendien moest Viscaal ook nog het brandstofniveau nauwlettend in de gaten houden. De engineers van Algarve Pro Racing speelden het heel tactisch, door vroeg binnen te komen voor de eerste stop en te gokken op meerdere Safety Car-situaties.

Brandstofstrategie

Viscaals eerste twee stints waren indrukwekkend. Zowel Viscaal als Floersch hielden zich eenvoudig staande tussen coureurs die al meerdere jaren in de endurancewereld achter de rug hebben. Vanwege de brandstofstrategie kon Viscaal niet helemaal tot het uiterste gaan, maar desalniettemin kon het leidende trio hem niet afschudden.

Ruim vijf kwartier voor het einde mocht Floersch instappen voor haar derde en tevens laatste stint, om het stuur een halfuurtje later over te geven aan Viscaal. De Nederlander stond op dat moment op een zesde positie. Daarvandaan reed hij, dankzij het noteren van razendsnelle ronden, binnen zeer korte tijd naar de eerste plaats. Achteraf blijkt dat de brandstofstrategie van APR nét niet toereikend bleek. Met een ruim kwartier op de klok moest Viscaal zijn bolide met startnummer 19 naar de pitstraat sturen voor een splash-and-dash.

Auto ELMS Viscaal

Foto: Bent Viscaal PR

Voldoende voorsprong

Gezien het feit dat de Tukker even het veld mocht leiden had hij echter voldoende voorsprong opgebouwd om terug te keren op de tweede plaats, achter de bolide van het Prema-team. Nederlander Job van Uitert deed nog een poging om Viscaals tweede plaats af te nemen, maar hij bleek niet opgewassen tegen de verdedigende kwaliteiten van zijn debuterende landgenoot. Op slechts tien tellen van het Prema-trio reed Viscaal na vier uur racen als tweede over de finish om zijn eerste ELMS-race direct te bekronen met een podiumplek.

“Ik ben heel erg blij met onze podiumfinish”, laat Viscaal vanuit Zuid-Frankrijk weten. “Eerlijk gezegd had ik eigenlijk geen idee waar ik rondreed. Ik had geen radiocommunicatie gedurende de race, dus ik moest het doen met de pitsignalen. Bij de woorden 'Box' en 'Fuel' wist ik gelukkig exact wat de opdracht inhield”, lacht de Tukker. 

Veelbelovend

"Onze racesnelheid was bijzonder goed, daar ben ik erg tevreden mee. Natuurlijk maakt één zwaluw nog geen zomer, maar toch is het veelbelovend voor wat betreft de rest van dit zes races tellende ELMS-seizoen. Het weekend was al met al een geweldige ervaring en ik ben blij om dit met Algarve Pro Racing mee te mogen maken. Ik ben blij met het team en volgens mij is het team ook blij met mij.”

Podium - Viscaal + Floersch 3

Foto: Bent Viscaal PR

Lof voor Floersch

“Sophia heeft ook fantastisch gereden", zegt Viscaal vol lof over zijn Duitse teamgenote. "Haar start was erg sterk. Dat zij in de eerste ronden gelijk vier concurrenten inhaalde, heeft ons zeker een slok op een borrel gescheeld. Deze prachtige tweede plaats smaakt naar meer. Ik kan niet wachten om weer achter het stuur te kruipen, we gaan er vol tegenaan op Imola!", sluit de Nederlander af.

Dankzij het resultaat van zondagmiddag hebben Viscaal en Floersch met Algarve Pro Racing achttien waardevolle punten gescoord. Daardoor staat het duo op de tweede plaats in de tussenstand van het ELMS-kampioenschap.

De volgende wedstrijd in het ELMS-seizoen van 2022 vindt plaats op het Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari in Imola, Italië. Op zondag 15 mei aanstaande wordt aldaar de 4 uur van Imola verreden.

Foto header: Bent Viscaal PR

Lees ook: Nicholas Latifi: Williams begrijpt de auto nog niet

Lees ook: Toto Wolff: Test met Romain Grosjean gaat plaatsvinden

Lees ook: Pirelli: Moeite met vinden testdagen door volle kalender

door Jacobine van den Berg

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden