Porpoising achtervolgt F1 teams: wat is het?

door Frederique van Grinsven
alonso sprint imola

Nadat vorig jaar DAS centraal stond, is er na de eerste week testen een nieuw woord dat de Formule 1 bezig houdt: porpoising. Vrijwel elke coureur heeft geklaagd over het op en neer stuiteren van de auto. Wat houdt het precies in en wat betekent porpoising voor de rest van het seizoen?

Mario Andretti kwam met de uitdrukking in de jaren ’80 met zijn Lotus toendertijd, die net als de auto’s van 2022 het grondeffect had. Hierbij creërt met name het voorste gedeelte van de vloer de meeste downforce. De lucht beweegt daar sneller dan boven de auto, waardoor de auto in feite naar het asfalt toe gezogen word. Totdat de onderkant van de auto het circuit raakt, alle lucht kwijt is, downforce verliest en dus de auto terug omhoog springt. Nu is de auto weer in positie om downforce te creëren. Deze cirkel herhaalt zich in korte tijdspannen, wat resulteert in het stuitereffect oftewel porpoising.

Pijnlijk voor coureurs

Tijdens de rechte stukken hebben de auto's er het meeste last van. Zeker voor rijders wordt het ongemak groot als het effect zich blijft voordoen. “Het gebeurt op hoge snelheid als het grondeffect op zijn sterkst is.” zegt Grand Prix Radio's eigen Olav Mol. “Beginnen te stuiteren bij 310 plus is geen pretje en de dempers hebben dan geen veerweg meer om het op te vangen.” 

Het mag geen compromis zijn

Ferrari-teambaas Mattia Binotto laat tijdens de persconferentie donderdag weten niet compleet voorbereid te zijn geweest op het probleem. "We hebben het in ieder geval onderschat. We wisten dat het grondeffect anders zou zijn, maar we stuiteren meer op een neer dan verwacht."

"Het is een leerproces. Ik denk dat het oplossen vrij eenvoudig gaat, maar het optimaliseren van de performance - het mag geen compromis zijn - wordt een minder makkelijke opdracht."

 

Lees ook: Zak Brown juicht nieuwkomers toe

Lees ook: Ferrari let niet op snelheid

Lees ook: Russell denkt dat Mercedes achterloopt

door Frederique van Grinsven

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden